Literárne stretnutie a 90 rokov spolku žien

Spolok pivnických žien bol založený v roku 1933, čo znamená, že sa tohto roku dožíva úctyhodného jubilea, ktorý spolok nasmeroval už k trojcifernému jubileu.

Foto: Hlas ľudu

Spolky žien tak v minulosti, ako aj dnes hrajú veľmi veľkú rolu pri zachovaní tradičných hodnôt Slovákov vo Vojvodine. Ide o spolky, o ktorých si mnohí chybne myslia, že ich členky sa stretávajú iba pri vytváraní ručných prác či dekoratívnych predmetov.


V skutočnosti spolky žien boli založené na emancipačných, vzdelávacích a kultúrnych hodnotách, ktorých základ sa často staval na princípoch Spolku slovenských žien Živena – najstaršieho ženského spolku na Slovensku, ktorý bol založený v roku 1869.

Spolok pivnických žien bol založený v roku 1933, čo znamená, že sa tohto roku dožíva úctyhodného jubilea, ktorý spolok nasmeroval už k trojcifernému jubileu. K hlavným činnostiam spolku v súčasnosti patrí organizácia etnografických výstav, výletov, humanitárnych akcií a odborných prednášok. No jedným z pravidelných podujatí, ktoré spolok každoročne organizuje, je Literárne stretnutie spolkov žien. Jeho podstatou je zoskupiť členky spolkov žien, ktoré píšu poéziu a prózu a ktoré v konečnom dôsledku svoju tvorbu majú možnosť prezentovať každoročne v Pivnici.

Tohto roku sa Literárne stretnutie konalo v nedeľu 10. septembra a to v priestoroch Slovenského kultúrno-umeleckého spolku Pivnica. A veru je to podujatie, na ktorom prítomným prednesená tvorba vyčarí úsmev na tvári, ale často aj slzu.

Pivnickým členkám Spolku žien sa podarilo zorganizovať už 11. Literárne stretnutie spolkov žien, ktorého sa zúčastnili predstaviteľky z Báčskeho Petrovca, Hložian, Pivnice, Lalite, Iloku, zo Selenče a Starej Pazovy. V rámci programu vystúpila aj recitátorka Klára Keravicová a moderovala ho Anna Žihlavská.

Na začiatku sa prítomným prihovorila predsedníčka Spolku pivnických žien Anna Valášeková, ktorá je aj hlavnou koordinátorkou a iniciátorkou podujatia. Vyjadrila vďaku účastníčkam stretnutia, ktoré každoročne prispievajú so svojou tvorbou. Tiež akcentovala význam 90-ročného spolku žien, ktorý sa aktívne podieľa predovšetkým na zachovávaní tradičnej kultúry Slovákov v Pivnici.

Literárna tvorba sa týkala predovšetkým obyčajovej kultúry, osobných zážitkov z minulosti, žartovných, ale aj smutných príhod a pod. Špecifikum tvorby je jej interpretácia a to v nárečových prejavoch.

Organizátorky sa aj tohto roku posnažili a vydali menší zborník prác, ktoré boli prečítané na vlaňajšom jubilejnom Literárnom stretnutí spolkov žien. Tiež bola všetkým spolkom žien umožnená návšteva Diakonického domu, v ktorom sú nainštalované stále etno výstavy dokumentujúce tradičný interiér s prvkami tradičného odevu, nábytku, jedálenského príboru, dekoratívnych predmetov a pod.

Záver patril už iba spoločným chvíľam zúčastnených spolkov žien a to pri chutnej plnenej paprike.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here