Миленко Зорић, олимпијски вицешампион у кајаку, почео са тренерским радом

”Изазов је пренети знање и искуство”

859
Фото: Приватна архива

После 23 године активног бављења кајаком, олимпијски вицешампион, светски и европски првак, Миленко Зорић (34) из Бачке Паланке, ставио је тачку на такмичарску каријеру и отворио је ново поглавље – почео је са тренерским радом. Одмарао се од спорта само три месеца.


– У априлу сам одлучио да престанем да се такмичим. До тада сам се спремао, али пре Купа Србије сам осетио да то више није то, да не могу да поднесем тај ниво тренинга и да је телу потребан одмор – рекао је за „Дневник” освајач сребра на Олимпијским играма у Рију 2016. године.

Прве тренерске кораке направио је већ у августу када је радио са кадетском и јуниорском репрезентацијом.

– Био сам на припремама на Сребрном језеру, потом на Олимпијским надама у Познању. Радио сам уз селектора млађих националних селекција Чабу Фехера из Сенте, Роланда Апра из Кањиже и Сима Болтића из Бачке Паланке. У децембру смо ишли и на зимске припреме на Тару недељу дана – истакао је Зорић.

Чекао је искусни кајакаш октобар и почетак нове сезоне како би у Кајак-кану клубу Таркет из Бачке Паланке преузео групу од 12 чланова, јуниора и кадета. Планирао је када дође крај каријере да се отисне у тренерске воде како би пренео знање млађим категоријама.

– Највише могу да им помогнем са техником веслања, јер у овом периоду млађим категоријама је то најбитније, да науче лепо да веслају. Сада ми је највећи изазов да исправе неке мале грешке које су имали. Свиђа ми се то што у клубу видим напредак код деце у томе, као и мотивацији за тренинг. Изазов је да сваки пут унесемо неку новину и заинтересујемо их за тренинг, а опет да напредујемо – објаснио је Зорић тренерски почетак.

Млади знатижељни

Млађи кајакаши у Таркету и репрезентацији су одушевљени што ће Миленко Зорић радити с њима.

– Највише ме испитују у вези са тремом и како је то на већим такмичењима, јер они за сада нису ишли на међународне смотре. Мени је било задовољство да тренирам екипу на Сребрном језеру и Тари, јер слушају сваки савет и јако добро раде. Уверен сам да ће израсти много добрих такмичара из ове категорије – рекао је Зорић.

О овом позиву је учио и од поменутих стручњака с којим је сарђивао у националном тиму.

– На припремама смо имали око 20 деце и другачије је радити са већом групом. Морали смо да правимо распоред ко ће шта да ради и о тој организацији сам много научио од њих, а опет, они могу и од мене доста тога да науче, јер сам много прошао на припремама током каријере – додао је Зорић.

Искусни кајакаш има јасан циљ за прву тренерску сезону.

– Да се што више кадета и јуниора избори за место у репрезентацији, а потом и направе резултате на међународној сцени – рекао је Миленко Зорић.

За 23 године прегршт медаља

Миленко Зорић је кајаком почео да се бави са 10 година. Тренер код ког је научио да весла је Мирослав Туцкешић. Са тренером Мирославом Алексићем је дошао до највећег успеха у каријери, олимпијског сребра у двоседу на 1000 метара са Марком Томићевићем у Рију 2016. Светски првак постао је 2017. у Рачицама у истој дисциплини, као и европски у Београду годину дана касније. Има светску бронзу (Милано 2015) и два европска сребра (Москва 2016, Пловдив 2017) и бронзу са ЕП у К-4 1000 (Загреб 2012).

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here