Добровољним радом уређују село

Времеплов „Недељне новине“ број 176 од 26. маја 1968. године

Да би се догађаји из општине Бачка Паланка сачували од заборава, у сарадњи са Недељним новинама, објављујемо неке од чланака које нас враћају у прошлост, а за тему имају догађаје који су забележени у периоду који је давно иза нас. Овог пута су преузети текстови из Недељних новина – број 176 од 26. маја 1968. године.


Боље спречити него лечити

Пре неколико дана одржана је седница радничког савета пољопривредног добра „Будућност“ на којој је донета једна одлука коју свакако треба поздравити као израз размишљања на „дуге стазе“. Наиме, плашећи се да ће приноси пшенице, а и осталих култура, бити мањи од планираних, то се наравно мора одразити и на укупан приход.

Орган управљања донео је одлуку да се до коначног обрачуна исплаћује само 80 одсто личних доходака и „укине“ скраћена радна недеља… Једна оваква мера када се предузме на време односно као израз „спречавања“, а не „лечења“ може да створи погодну радну и политичку климу у колективу, јер пракса је показала да трзавице у радним колективима најчешће избијају ако смањење личног дохотка дође изненада и „изненади“ произвођаче.

Нико не тврди да ће до краја године колектив „Будућности“ морати и остати на умањеним личним дохоцима. Још се до коначног обрачуна ситуација може променити на боље. Утолико ће члановима колектива бити милије када приме разлику у личним дохоцима…

Добар старт

Као што је познато 1. маја су Бачка Паланка и околна места добила градски и приградски саобраћај. Грађани су на зборовима бирача, пре тога, говорили о потреби да се исти уведе.

Међутим, постојала је бојазан да то неће оправдати своју намену и да ће аутобуси путовати празни. Очекивања се, изгледа, нису остварила.

– Иако је још увек прерано говорити о свему томе већ сада са сигурношћу могу да кажем да ћемо бити рентабилни у градском и приградском саобраћају – рекао нам је директор „Дунавпревоза“ Славко Малетин чије предузеће врши ове услуге.

– Грађани се полако привикавају на наш ред вожње и аутобуси су сваког дана све пунији. Могао бих вам већ сада рећи како послујемо, међутим, немам све податке. Не знам тачно колико је средстава прикупљено од претплатних карата. Иначе, да би били рентабилни дневни пазар морао би бити преко 320 хиљада старих динара.

Наши горани пошумљавају Ђердап

У току овог лета горани ће почети са озелењавањем Ђердапа. Позив да учествују у овој акцији добили су наши горани.

– Ми смо – каже Нада Николашевић, секретар Општинског одбора горана – прихватили предлог републичког одбора да педесет наших чланова узме учешће на акцији озелењавања Ђердапа под врло повољним условима. У ствари, организатори сносе све трошкове. То је дивна прилика за горане да покажу колико су вредни јер стално кукају да им се не поверавају послови од општег интереса. Боље рећи да ће им бити испуњена жеља да раде. На овом великом скупу младих доћи ће до развијања сарадње међу учесницима која ће, бар како кажу, бити настављена и касније.

Иначе, наши горани се туже да им нико не да посао да – раде. Многе акције у граду могли би баш они да спроводе, јер нам град није много озелењен и „умивен“. Горани, дакле, не траже паре, већ прилику да раде. Узгред речено они ове године нису добили ни динара од општине па сами плаћају све трошкове.

Добровољним радом уређују село

Људи у Младенову желе да улепшају своје село – добровољним радом. Већ сад можемо да кажемо да су постигли добре резултате. Са лепим пролећним данима Савет месне заједнице је донео одлуку да се добровољним радом озелени улица Маршала Тита, што је и извршено, а мештани су сами купили и семе за траву коју су засејали. Већ наредне године извршиће озелењавање и осталих улица у селу.

Сваки мештанин је, такође, дужан да пред својом кућом ископа затрпане канале. Не придржавање ове одлуке може да повуче позив код судије за прекршаје. Како сада ствари стоје, огромна већина мештана се повиновала одлуци свог Савета месне заједнице. За равнање терена пружена је помоћ од стране добра „Карађорђево“ које је дало три булдожера. Први пут ће се у Младенову поправљати пољски путеви. Они се, кажу, налазе у лошем стању што отежава превоз пољопривредних производа. Поред тога, поправиће се ћуприје у селу и побољшати улична расвета. У ствари, сада у селу постоји неонско осветљење, али оно није повољно због ниског напона струје. Због тога је село више у мраку него што је осветљено. Било како било, село ће ипак добити лепши изглед. Кад се још у све улице спроведе водоводна мрежа село ће постати „град“.

Из матичарског звања

Добили сина: Марија и Јован Зетко, Анђа и Јово Ступар, Даница и Андрија Конц, Катарина и Михал Моравек, Анђелка и Мирослав Милетицки и Босиљка и Никола Кнежевић.

Добили ћерку: Елена и Павле Хвјезд, Милка и Ђорђе Ђурица и Зузана и Михајло Кунчак. Венчани: Станко Кљајин и Мира Јанка, Андрија Фаркаш и Зузана Страћински и Здравко Плавшић и Аница Пејчић. Умрли: Стеван Гладић (76).

Последња шанса Бачке

У недељу Бачка игра одлучујућу утакмицу од које зависињен даљи пласман у друголигашком такмичењу.

– Радничког морамо победити – категоричан је Славко Малетин, технички референт Бачке. – То је једини начин да задржимо друголигашки статус. До недеље ћемо нешто учинити и пронаћи састав који ће поново вратити радост на Градски стадион. Технички референт ће се највероватније одлучити за екипу која је играла у Суботици, а то значи: Зорић, Шаровић, Станојевић, Сентин, Јовановић, Копач, Томић, Марковић, Лемић, Шиничић и Ремете.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here