Изградња аутобуске станице у Бачкој Паланци

Времеплов "Недељне новине" број 154 од 17. децембра 1967. године

Раскрсница: Краља Петра Првог и Жарка Зрењанина

Да би се догађаји из општине Бачка Паланка сачували од заборава, у сарадњи са Недељним новинама, објављујемо неке од чланака које нас враћају у прошлост, а за тему имају догађаје који су забележени у периоду који је давно иза нас. Овог пута су преузети текстови из Недељних новина – број 154 од 17. децембра 1967. године.


Предавање Родољуба Чолаковића

Члан Председништва Централног комитета Савеза комуниста Југославије и Савета федерације Родољуб Чолаковић одржао је прошле суботе пред пуном салом општинске Скупштине омладинцима предавање о историји Савеза комуниста и доласку друга Тита на чело Партије.

Родољуб Чолаковић је више од једног сата говорио омладинцима о тешкоћама које је у свом развоју имала наша Партија, о прогонима, хапшењима и мучењима. Он је био сведок свих тих догађаја. Топлим речима Чолаковић је описао свој први сусрет са другом Титом у затвору у Лепоглави 1928. године. У даљем излагању Чолаковић се осврнуо о стању у нашој Партији у време доласка друга Тита на њено чело и о успесима које је имала након тога, не само у старој Југославији, већ и за време Револуције и обнове земље. Омладинци су на крају бурним аплаузом поздравили великог револуционара пожелевши да га још који пут виде у својој средини.

Нова Аутобуска станица

Један дугогодишњи актуелни проблем града најзад ће бити скинут са дневног реда. До краја овог месеца очекује се да ће прорадити нова аутобуска станица која спада међу најмодерније у земљи.

– Ми се надамо да ће свечано отварање бити 28. овог месеца – рекао нам је шеф путничког саобраћаја ауто – транспортног предузећа „Војводина“ у Новом Саду Саша Зерењски. – То, наравно, не зависи само од нас већ и од извођача радова. – То је и наша жеља – рекао нам је пословођа предузећа „Неимар“ које изводи радове Божидар Петровић. – У најгорем случају до Нове године све ће бити завршено. Последњи радови, застакљивање, су у току. Не знам шта би још могло да нас омете сем невремена…

Станица је веома модерна, са свим уређајима, а поседује седам перона и велики ресторан. Налази се на пијаци. У нову аутобуску станицу инвестирано је 74 милиона старих динара. Од тога је само „Војводина“ инвестирала 52, а остало Завод за комуналну и стамбену изградњу у Бачкој Паланци.

Златна „Хелвеција“ за две деценије у фабрици

Фабрички одбор синдиката приредио је недавно у ресторану „Багремара“ скромну свечаност на којој су додељене награде радницима Комбината подова „Синтелон“ који су у њему од 1947. године, као и радницима који одлазе у пензију. За две деценије непрекидног рада у овом Комбинату златне ручне сатове „Хелвеција“ добили су изјутане предионице: Терезија Бајић, Божана Валенчик, Милка Глувајић, Софија Јовановић, Милица Поповић, Јулија Петровић, Милан и Цвета Абаџић, Јосип Вираг, а из кудељне предионице Аница Вереш, Ненад Лаћар, Бешка Варга.

Из ткачнице су ручне сатове добили Перса Јелић, Родољуб Нешић, из браварнице Милорад Софреновић, Имре Ваје, Павле Чапеља, Воја Рашљић, из погона топлих подова Петар Мишков, из кудељаре Кулпин Андрија Ковач, из привредно – рачунског сектора Бранко Јовић, из комерције Илија Којић и из дирекције Мирко Бајић.

Ручне часовнике „Слава“ и „Гласита“ добили су радници који су ове и прошле године отишли у пензију. То су: Јелена Шерфези, Даринка Вујчић, Марија Папић, Ержила Хорват, Иванка Којић, Катица Карачоњи, Анка Зајац, Мика Карановић, Марта Миланко, Паја Сич, Боја Боснић, Милан Деспотовић, Јулка Халупка, Ђока Пајић, Иванка Данилов и Урош Сантрач.

Фризуре из Брајтона

Сасвим случајно смо дознали да су наша два суграђана присуствовала недавно одржаном Европском првенству женских фризура које је одржано у енглеском граду Брајтону. То су Бошко Пољански (мушки и женски фризер) и његова ћерка Јелица (женски фризер).

– Пут је био веома скуп, али је, без обзира на све, вредело видети једно овакво такмичење – рекао нам је Бошко Пољански. – Јер, да будем искрен, тако нешто се не може видети сваки дан.

Шта вас је највише импресионирало? – То је тешко рећи, да ли нови апарати, брзина и спретност такмичара или пак њихова богата машта и успеле креације. Видели смо доста новога које ће нам помоћи у будућем раду… У повратку из Брајтона, Бошко и Јелица Пољански нису пропустили прилику да погледају велику фризерску ревију која је одржана у Паризу.

Прираштај становништва у опадању

Судећи према последњим статистичким подацима природни прираштај становништва наше комуне је у опадању. Он је чак у односу на 1961. годину мањи за 4,1 одсто. Од свих места и насеља у нашој комуни једино у Младенову и Гајдобри природни прираштај је у порасту. На хиљаду становника у Бачкој Паланци је 1960. године долазило 19,2 нових, а у 1966. години само 12,5. Исти је случај и у Челареву где је на хиљаду становника пре шест година долазило 17,6 нових, а данас 10,2 нова. Највеће смањење, ипак, забележено је у Пивницама.

Пре шест година прираштај на хиљаду становника износио је 11,1, а данас износи само 1,8. На здравственој служби је да испита ову појаву.

Више жена него мушкараца

Ако је веровати статистичким подацима онда на територији наше комуне данас живи више жена него мушкараца. Према попису становника од 1961. године на територији комуне Бачка Паланка живело је 50.576 становника. Од тога мушкараца је било 24.598, а жена 26.188. Према прогнози број становника у 1966. години је већи за 4 одсто и износи 52.09. Од тога мушкараца има 25.581 и жена 27.028. Према старосној структури највише има оних од 15 до 49 година, укупно 50,07 одсто. До 14 година има 29,31 одсто, а преко 50 година има само 20,60 одсто.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here