Изградња пута Нештин – Визић

Времеплов „Недељне новине“ број 170 од 7. априла 1968. године

Да би се догађаји из општине Бачка Паланка сачували од заборава, у сарадњи са Недељним новинама, објављујемо неке од чланака које нас враћају у прошлост, а за тему имају догађаје који су забележени у периоду који је давно иза нас. Овог пута су преузети текстови из Недељних новина – број 170 од 07. априла 1968. године.


„Турист“ одустаје од мотела?

Као што смо већ раније писали угоститељско предузеће „Турист“ намерава да изгради један мотел код челаревске шуме. Овај мотел био би у саставу велике модерне бензинске пумпе.

– Како сада ствари стоје – рекао нам је директор „Туриста“ Милић Јовановић – мали су изгледи да ћемо приступити изградњи овог мотела. Када смо доносили одлуку сматрали смо да ће нас са делом средстава кредитирати Фонд за унапређење угоститељства и туризма. Такво смо обећање добили. Са наше стране све је урађено, обезбедили смо средства пројекат…

О томе да ли ће Фонд за унапређење угоститељства и трговине моћи да учествује са кредитом у изградњи овог мотела, разговарали смо са председником општинске Скупштине Гавром Поганчевим.

– Тачно се зна каква је намена овог фонда – рекао нам је Поганчев. Не верујем да је неко могао унапред обећати „Туристу“ да ће добити средства јер се она обезбеђују конкурсом. Нека „Турист“ стартује, Управни одбор Фонда ће одлучити. Али то не значи да „Турист“ нема шанси и да неће добити средства.

Поражавајући биланс

…Скоро на сваких пола километра поред пута стоје венци који означавају место неке несреће која се катастрофално завршила. И скоро увек узроци ових несрећа су несавесни возачи који су возили брзо или су били под дејством алкохола. У уторак пре подне једна екипа Секретаријата унутрашњих послова изишла је да утврди колико возачи поштују саобраћајне знаке. Конкретно, ограничење брзине у граду. Са специјалним радаром који региструје брзину кретања возила у граду (дозвољена брзина 60 километара), екипа је направила „заседу“. Биланс је поражавајући. Од седам до дванаест часова радар је регистровао да је више од четрдесет возила ишло кроз град недозвољеном брзином! Интересантан је податак да се међу 40 кола која су се кретала недозвољеном брзином налазе и четири аутобуса са путницима.

Мартовска „жетва“

За „Сировину“ изгледа нема „мртве сезоне“. Из месеца у месец ово предузеће послује све боље. Као што смо већ писали „Сировина“ је прошлу годину завршила више него успешно. Од свих радних организација (не рачунајући установе и институције) „Сировина“ је у прошлој години имала највећи лични доходак: 920 динара месечно. Прибојавањима да ће у овој години доћи до извесног„застоја“ није било места. Само у марту месецу ово предузеће је премашило план за скоро сто одсто.

– Нисмо то очекивали – каже директор Милан Радовановић. – Међутим, успели смо… Можда зато што се и сваки члан колектива ангажовао. Радовановић нам то није рекао, али знамо са колико брижљивости се испитује тржиште и да се не оријентише само на подручје комуна Бач и Бачка Паланка, већ и даље…

Продавнице меса у Земуну и Београду

После отварања продавнице меса у Новом Саду, пољопривредно – индустријски комбинат „Будућност“ осваја и београдско тржиште. Пре неколико дана купљена је једна продавница у центру Земуна, а ових дана се очекује да ће бити потписан уговор о куповини и продавнице у Београду. Продавница у Новом Саду већ је стекла афирмацију углавном захваљујући квалитету месних прера- ђевина. За месец дана ова продавница прави промет у просеку, од 600 хиљада старих динара. Како нам је рекао  директор „Будућности“ Тодор Петрић, за петнаест дана отвориће се у Новом Саду још једна продавница.

Градиће се пут Нештин – Визић

Директор пољопривредног добра „Будућност“ Тодор Петрић саопштио нам је да је потписан уговор о кредиту за изградњу асфалтног пута између Нештина и Визића. Овај пут у дужини од пет и по километара биће завршен већ у идућој години.

– Ми ћемо градити пут ширине три метра до визићког брега – рекао нам је Петрић. Са Општином смо се споразумели да дотира проширење пута за један метар и изградњу остатка од Визићког брега до Визића. За изградњу овог пута „Будућност“ ће утрошити 108 милиона старих динара.

Још један успех Челика

Прошле недеље у Сомбору је завршено појединачно омладинско првенство Војводине у дизању тегова. На окупу се нашло 36 такмичара из 11 клубова, међу којима и наши млади дизач, од којих је и овога пута највећи успех постигао Петар Челик, који је у средњој категорији у конкуренцији познатих дизача заузео друго место са 285 килограма. На овом такмичењу Челик је добио и специјалну награду фер – плеј као најдисциплинованији такмичар, што представља лепо признање овоме младом спортисти, на чију иницијативу је и основан тешко атлетски клуб у Бачкој Паланци.

Нешто слабији успех постигао је МиркоСантрач који се у лако – тешкој категорији са 230 килограма пласирао тек на пето место… Они су стекли право да се такмиче на републичком првенству које ће се одржати 14. априла у Сомбору.

Спомињало се – не поновило се

Када се томе мало ко надао Бачка је изгубила бод на домаћем терену у сусрету против Брегалнице која држи зачеље табеле… Најслабији играч прошлонедељног дербија био је Шимичић… Недељни сусрет против Трепче у Косовској Митровици представљаће једно велико искушење за нашу екипу, која ће играти у саставу: Зорић –Апрцовић, Станојевић –Сентин, Копач, Јовановић – Ремете, Марковић, Курцинак, Лемић и Шимичић.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here