Ниво шећера проверило скоро 700 суграђана

На бесплатној акцији мерења шећера у крви у Бачкој Паланци

324
Извор: Недељне новине

БАЧКА ПАЛАНКА – У суботу, 26. августа, Друштво дијабетичара „ДИАБАП“ организовало је акцију бесплатног мерења шећера у крви која је одржана испред Центра за дијализу Дома здравља „Др Младен Стојановић“.


Ову акцију је суфинансирала локална самоуправа уз помоћ спонзора. У питању је акција која се првобитно требала реализовати крајем јула, али је због увођења ванредне ситуације и великог невремена одложена. Том приликом је ниво шећера у крви, и поред велике врућине, проверило 694 суграђана што је задовољавајући одзив.

– Од тих 694 мерења, њих 68 је имало измерену вредност преко 6,1 ммол/л, каже Борислав Дубравац из Друштва дијабетичара „ДИАБАП“ и наставља:

– Од лица која су имала повишен шећер, њих једанаест је имало екстремну измерену вредност већу од 10 ммола/л. Неславни рекордер је имао измерену вредност од 22ммол/л и то лице је упућено у амбуланту Дома здравља где су предузети даљи неопходни кораци. Лица са измереном вредношћу нижом од 3,6 ммол/л нису откривена.

Секретар Друштва дијабетичара „ДИАБАП“ Борислав Дубравац додаје да се у време великих летњих врућина, као и осцилација временских прилика, дијабетичари придржавају прописаног режима исхране, да једу лакшу храну и да редовно узимају прописану терапију, као и да је не коригују самостално већ уз консултацију са изабраним лекаром. У случају пада шећера испод доње границе треба да узму залогај нечега слатког, а у случају да је падшећера индикован у више дана да се обрате изабраном лекару.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here