Младеново: Са наградног одсуства у смрт

Времеплов Недељне новине број 186 од 28. јула 1968. године

Раскрсница: Краља Петра Првог и Жарка Зрењанина

Да би се догађаји из општине Бачка Паланка сачували од заборава, у сарадњи са Недељним новинама, објављујемо неке од чланака које нас враћају у прошлост, а за тему имају догађаје који су забележени у периоду који је давно иза нас. Овог пута су преузети текстови из Недељних новина – број 186 од 28. јула 1968. године.


Никола Кмезић: Само један аграрни максимум

У последње време се, нарочито после доношења смерница, често на разним зборовима могу чути примедбе да појединци користећи „рупе“ у законима имају по два па и више агро – максимума. О томе је било говора и раније, али је ова тема постала актуелна тек у последње време. – Има таквих случајева – рекао је посланик Савезног већа Савезне скупштине Никола Кмезић на збору у Парагама. – Међутим, ускоро ће бити донет закон који ће зачепити све „рупе“ кроз које су се до сада провлачили појединци.

Убудуће сви ће моћи да имају само један аграрни максимум и само један да обрађују. Они који имају већ аграрни максимум неће моћи да узимају још земље „у закуп“ ни да раде „на пола“. Кмезић је још додао да се аграрни максимум неће мењати.

Први показатељи указују на озбиљне тешкоће

Не без разлога очекивало се да ће ова година бити изузетно неповољна за привређивање. Ова прогноза од пре скоро годину дана потврђује се кроз резултате привређивања највећег броја радних организација из области индустрије наше општине, јер су скоро сви показатељи негативни… Према подацима периодичних обрачуна 6 радних организација из области индустрије Меркур, Јединство лимарска, Вуноплет, Индустријски комбинат, Бранко Бајић штампарија и Слога циглана, за прво полугодиште ове године је ситуација незадовољавајућа нарочито код оствареног дохотка, националног дохотка, а посебно код остатка дохотка…

Посматрајући појединачно радне организације са чијим подацима располажемо. Када се ради о укупним резултатима привређивања у Индустријском комбинату, ова радна организација је и поред свих тешкоћа на тржишту успела да повећа поред фактурисану реализације и наплаћену, тако да је забележен пораст укупног прихода од 10% док је изузимајући Циглану „Слога“ која је стала са укупним приходом на прошлогодишњем нивоу, док је код свих осталих укупан приход у паду…

Остатак дохотка или популарно речено фондови за даље улагање у реформу су скоро преполовљени и то је оно што треба да нас посебно забрине. Прошле године по шестомесечном обрачуну ових шест радних организација су имале остатак дохотка укупно 922,3 милиона старих динара, док је ове године остављено свега 597,5 милиона старих динара…

Са наградног одсуства у смрт

Пре неколико дана у Покрајинској болници у Новом Саду умро је Славко Радоја из Младенова од последица – дављења у Дунаву. Радоја је као примеран војник који се истакао у снимању филма „Битка на Неретви“ демобилисан три месеца пре рока. Неколико дана после демобилизације Радоја је отишао са пријатељима на купање. Скачући у воду у једном од рукаваца Дунава добио је смртне повреде по глави. На сахрани је било читаво село.

Поврће са хектара „Будућности“

Већ ове године пиљари на нашој пијаци доживеће озбиљнији „ударац“. Али не од инспекције тржишта већ од здраве конкуренције. Наиме, економија радне јединице број 5 ПИК „Будућност“ у атару Нове Паланке је на два и по хектара засејала купус, зимски краставац и бостан (на један хектар). Према томе ово поврће пласираће се на паланачку пијацу.

– Следеће године намеравамо – упознао нас је Вукосав Пилиповић, руководилац ове радне јединице – да на 20 хектара засејамо кромпир, парадајз, паприку, купус, бостан и друго поврће и то на веома погодномземљишту које се налази између два канала за наводњавање, тако да ће по потреби моћи да се користе и агрегати. Желимо да постанемо озбиљни снабдевачи наше пијаце. Могу рећи да је на нашој земљи својевремено у доба задруге „Нова Крајина“ одгајано поврће. Тада смо се бавили баштованлуком на 15 хектара.

Из матичарског звања

Добили сина: Стоја и Рудолф Новак, Радмила и Миленко Ерцег, Радмила и Жарко Мирковић, Живана и Рајко Савић, Катица и Петар Цеснак, Бојана и Милован Вуковојац, Даница и Мирослав Радуловић, Душка и Влада Ковачевић, Ана и Матија Иштоков, Борка и Светозар Јокановић, Зорка и Недељко Пецељ.

Добили ћерку: Даринка и Миодраг Марковић, Емилија и Ђорђе Нешић, Ђука и Светко Штрбац, Марија и Ђура Харак, Ђурђинка и Бранислав Цвејић, Терезија и Лука Станковић, Зузана и Мишко Колар, Вукосава и Вујадин Љубојев, Милица и Јован Ковачевић, Мара и Владо Пецељ.

Венчани: Павле Саламон и Луца Матијевић, Јан Лабат и Мара Којић, Јарослав Олејар и Јулијана Чернок, Војислав Лачански и Мирјана Којић, Миленко Плавшић и Донка Болић, Анамарија Сич и Зорка Дедић, Ђурађ Благојевић и Мара Војновић, Стјепан Киш и Катарина Целик, Рудолф Новак и Стоја Добрић, Урош Јерковић и Станка Пралица.

Умрли: Кристина Петровић. рођена Борић (84), Фрања Подолски (73), Смиљана Балиновић, рођена Ковачевић (53), Јосип Драшкић (70).

Никуда од куће

Фудбалери Бачке интензивно настављају припреме за почетак првенства. Тренинзи се одвијају два пута дневно. Тренер Фрања Хирман, за сада је задовољан одзивом играча према тренинзима. Као што је познато Друга лига је расформирана и Бачка ће се у наредној сезони такмичити у зони „Север“. – Припреме ћемо организовати на нашем стадиону – рекао нам је технички референт Бачке Славко Малетин. – Немамо средстава да идемо на неко друго место. Ипак, надам се да ће све бити у реду. Хендикеп Бачке је свакако скори одлазак голмана Зорића у војску. Очекује се да овај поуздани чувар мреже већ у октобру обуче војничку униформу.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here