Награде за највеће приносе у пољопривреди

Времеплов "Недељне новине" број 153 од 10. децембра 1967. године

Да би се догађаји из општине Бачка Паланка сачували од заборава, у сарадњи са Недељним новинама, објављујемо неке од чланака које нас враћају у прошлост, а за тему имају догађаје који су забележени у периоду који је давно иза нас. Овог пута су преузети текстови из Недељних новина – број 153 од 10. децембра 1967. године.


Борци Чапајева

Прошлог уторка више од три стотине стараца окупило се у дому „Светозар Марковић“ да приме одликовања и медаље из руку совјетског амбасадора Ивана Бенедиктова за учествовање у Октобарској раволуцији…

Међу одликованима било је и седам грађана са територије наше комуне. Сви они добили су медаљу за ратне заслуге. То су Иван Плавшић, Никола Партало и Јован Јамушаков из Бачке Паланке, Младен Радојчин, Милорад Протић и Сава Ранисављев из Товаришева, Мића Шепа и Јован Угрица из Челарева… Мића Шепа из Челарева рођен је 1897. године. Четири године учествовао је у Октобарској револуцији.

– Када ми је било најтеже? Борили смо се у донској области против донских козака. Најтеже је било на Мигулинској станици. Добро се сећам. Било је то 28. априла 1918. године. Наш одред напали су донски козаци и од читавог одреда остало нас је само двадесет и два. Пет Срба и седамнаест Руса. Више од осам месеци били смо заробљеници донских козака који су били на страни Врангела.Тукли су нас бичевали. После осам месеци ослободили су нас цревени козаци. Отворили су затвор и викнули: „Браћо в перјод“!…

Награђени кооперанти у Товаришеву

У Омладинском дому у Товаришеву су на свечан начин предате награде Земљорадничке задруге осморици најбољих коопераната у производњи кукуруза и осморици најбољих у производњи шећерне репе. Награђени су за производњу кукуруза: Миле Коканов добио је мопед (произвео 75,85 метричких центи клипа по једном катастарком јутру или 130,33 по једном хектару). Никола Докић добио је телевизор (126,85 мтц по хектару), Гавра Милованов добио је шиваћу машину (125,12 мтц), Цвета Радојчин добио је електрични штедњак (119,90), Лазар Станојев добио је радиоапарат (119,80), Жарко Дорић добио је мушки бицикл (118,17), Милета Баћин добио је женски бицикл (118,10) и Душан Рамић добио је ручни сат (произвео је 118,07 мтц по хектару).

За највеће приносе у производњи шећерне репе награђени су: Жарко Дорић добио је мопед (произвео је 333,73 метричких центи по једном катастарском јутру или 578,66 метричких центи по једном хектару). Сава Протић добио је телевизор (568,24 мтц), Жарко Радојчин добио је шиваћу машину (559,39), Веселин Бугарски добио је електрични штедњак (547,29), Живко Бодрожић добио је женски бицикл (538,70), Сима Вулић добио је мушки бицикл (538,50) и Мија Важић добио је ручни сат (произвео је 519,57 мтц по хектару)…

Отворен па затворен

После свечане седнице општинске Скупштине 22. октобра на свечан начин отворена је нова зграда Дома здравља. Грађани су очекивали, после тога, да ће се особље новог Дома здравља уселити у нову зграду. Неки пацијенти су после тога чак и ишли у нову зграду да траже здравствену заштиту. Пре неколико дана покушали смо да дознамо зашто се толико одуговлачи са пресељењем. – Кривица није до нас – рекао је помоћник управника Дома здравља Јосип Чобрда.

– Испречиле су се непредвиђене финансијске тешкоће. Сем тога, ни „Грађевинар“ све радове није завршио на време. Чобрда нам је даље рекао да је сва потребна опрема набављена и да је највећим делом већ стигла. – Крајем овог месеца са сигурношћу можемо очекивати да ће пацијенти здравствену заштиту моћи да добијају у нашој згради – рекао нам је Чобрда. Подсетили смо га на његова ранија обећања о роковима. О томе како ће нова зграда бити готова до маја ове године! Касније до августа…

– Знам за та обећања, нисам заборавио. Увек је постојало једно непредвиђено али… Није на одмет да га и сада ставите.

„Избор“ се припрема за нову годину

Трговци, очигледно, не желе да их изненаде новогодишњи празници. Унапред се снабдевају свим оним што ће потрошачима требати за свечаности. У продаји се већ налазе разни украсни предмети, првенствено за јелке. Сем тога потрошачима у продавницама трговинског предузећа „Избор“ стоје на располагању остали предмети. -За неколико дана добићемо велики избор материјала за новогодишње хаљине – рекао нам је директор овог предузећа Новица Јерков.

– Надам се да ће припаднице лепшег пола бити сасвим задовољне. Трговци нема сумње заслужују овога пута честитке за брзо и правовремено интервенисање на тржишту.

„Избор“ наравно није заборавио ни своје најмлађе потрошаче. У продавницама овог предузећа већ се налазе веће количине свих врста играчака.

„Шаран ћилим вијугама“

У низу концерта које је ове године приредио хотел „Турист“, посетиоци ће имати прилику да у понедељак, 11. децембра виде групу познатих интерпретатора народне музике. У програму који ће извести у великој сали хотела учествоваће Лепа Лукић, чија је популарност порасла нарочито од када се у продаји појавила њена плоча са песмом „Шаран ћилим вијугама“ за коју ускоро треба да добије златну плочу.

Поред Лепе Лукић у програму учествују наши познати интерпретатори Вера Летић, Ремзија Нукић и Перо Грепо уз ансамбл Миће Војновића. Посетиоце ће забављати хумористи Мирослав Чонкић и Драган Лукић – Омољац. Истога дана гости ће приредити концерт и за грађане Гајдобре.

У Црвенку по бод?

…У последњем колу јесењег дела првенства Бачку очекује тежак испит у Црвенки. Реално гледајући домаћи фудбалери су фаворити, мада ни Бачка не путује без икаквих изгледа… Против Црвенке екипа Бачке ће истрчати на терен следећа екипа Зорић, Апрцовић, Флорић, Сентин, Јовановић, Олах (Шаровић), Ремете, Марковић, Курцинак, Лемић и Шимичић.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here