Ово је наша најлепша новчаница – насликао ју је Паја Јовановић

Ево по чему је специфична

310
Фото: Приватна архива

Новчаница од хиљаду динара, која је била у оптицају у Краљевини Југославији између два светска рата, сматра се најлепшом у историји наше нумизматике.


Нацртао ју је чувени сликар Паја Јовановић, на иницијативу Народне банке Краљевине Југославије, која му је за то званичну поруџбину упутила 1928. године. Било је то у време када је гувернер био Игњат Ј. Бајлони.

Сва лепота те новчанице је у префињеним детаљима, а њена специфичност је то што је на њој по први пут у нашем новчарству приказан познати женски лик. Реч је о портрету краљице Марије Карађорђевић, супруге краља Александра Првог Карађорђевића, која је у то време била на власти.

Краљичин лик, који је Јовановић нацртао на основу својих скица које је радио између 1925. и 1927. године, доминира у левом углу предње стране новчанице. На воденом жигу, који се налази на средини, приказан је лик краља Александра, док је на десној страни представљен орао у лету.

На наличју новчанице симболично су приказане две жене – једна са српом и снопом жита у руци, а друга са мачем и штитом на ком се налази државни грб.

Ова Пајина хиљадарка издата је 1. децембра 1931. године, али је у оптицај пуштена тек 1. јануара 1933. године. Укинута је јуна 1941. године.

Нема званичних података о њеном тиражу, али се на основу наручене количине хартије за њену израду претпоставља да је штампано између 10 и 11 милиона комада.

За тај посао Паја Јовановић је добио хонорар од 100.000 динара, што је било значајно више од хонорара који су добијали остали уметници за осмишљавање изгледа новчаница.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here