Оживеће рад фолклорног друштва

Времеплов „Недељне новине“ број 158 од 14. јануара 1968. године

Да би се догађаји из општине Бачка Паланка сачували од заборава, у сарадњи са Недељним новинама, објављујемо неке од чланака које нас враћају у прошлост, а за тему имају догађаје који су забележени у периоду који је давно иза нас. Овог пута су преузети текстови из Недељних новина – број 158 од 14. јануара 1968. године.


„Дунавпревоз“ читав дан превозио путнике

Први већи снежни покривач, који је освануо у понедељак, највише је омео друмски и железнички саобраћај. Због великих закашњења шинобуса и аутобуса, који саобраћају на релацији према Бачкој Паланци, највише су оштећена предузећа која запошљавају раднике из околних села, а неке школе су тога дана морале обуставити наставу, пошто је велики број ђака био спречен да на време стигне у школу.

Првог дана, сем „Дунавпревоза“ из Бачке Паланке, ни новосадска „Војводина“ ни „Севертранс“ из Сомбора нису одржавали линију према Новом Саду. Ово је наравно ишло у прилог бачкопаланачком предузећу, које је, истина, по врло тешким и непроходним путевима читав дан превозило путнике у оба правца.

Сем редовних аутобуса у саобраћај су убачени и ванредни, који су радили према потреби и броју путника…

Сретко Грубор и Жарко Лукић нови секретари ОКСК

На првој седници новоизабраног Општинског комитета Савеза комуниста за секретара је изабран Сретко Грубор досадашњи секретар ОКСС, а за његовог заменика дипломирани економиста Жарко Лукић, доскорашњи директор пољопривредне задруге у Силбашу… Сретко Грубор рођен је 1935. године у Бастасима срез Дрвар. У СК примљен је 19. марта 1959. године. Још као ученик у привреди, а затим као квалификовани металски радник истакао се у друштвено – политичком животу.

За председника ОК Савеза омладине изабран је 1960. године коју дужност је обављао више година. Завршио је Вишу школу друштвено – политичких наука у Новом Саду… Заменик секретара Општинског комитета СКС, еконониста Жарко Лукић, рођен је 1934. године у Силбашу. У чланство СКЈ примљен је 1958. Завршио је Економски факултет и шестомесечни курс партијске школе. До доласка на ову дужност био је директор земљорадничке задруге у Силбашу, а у истом месту био је секретар основне организације СК и члан Месне заједнице.

„Нопалови“ празни магацини

…„Нопал“ је једно од ретких предузећа на територији наше комуне које нема залиха готових производа. Све што се произведе одмах се и прода. Магацини нису ни потребни. Иако још ни прва половина јануара није прошла, већ је продато више од  педесет одсто овогодишње производње и то по знатно повољнијим условима него прошле године. Недавно је у „Нопал“ стигла поруџбеница њиховог пословног партнера: „Шаљите док не кажемо стоп!“. То најбоље говори о потражњи ових производа.

– Да су нам капацитети дозвољавали прошле године би забележили бруто продукт од преко 800 милиона старих динара – каже нам директор Богољуб Тркуља… За пословање „Нопала“ везана је једна интересантна појединост: док већина колектива има вишка радне снаге „Нопал“ има мало. Само у прошлој години примљено је четрдесет радника…

Брига о кадровима и становима

Пре пет година у данас савремено опремљеној челаревској Ужарији „Дунав“ радило се примитивним средствима – ужад и канапи производили су се на некаквом дрвеном точку. Од тог времена предузеће је „претрпело“ четири реконструкције у вредности од око 2 милијарде старих динара…

– Данас у нашем предузећу – рекао нам је директор „Дунава“ Момчило Карановић – налази се десеторо запослених са вишом и високом школом, а 40 их је са средњом школом. Имамо веома мали број неквалификованих радника чије је радно искуство ипак добра компензација…

„Дунав“ је, колико нам је познато, водио бригу и води је у решавању стамбених питања својих радника.

– Да, и то је једна од важнијих брига нашег колектива – каже Карановић – која се спроводи на најбољи могући начин. Решавајући стамбене проблеме наших радника до сада смо уложили око 250 милиона старих динара. Предузеће је члановима колектива доделило до сада 36 станова, док је 15 добило кредите за куповину станова. Затим, њих 40 је добило кредите за оправку станова…

Две хиљаде посетилаца

У организацији Радничког универзитета и Музеја Босанске крајине у Бања Луци прошле суботе је у великој сали Омладинског дома отворена изложба „Босанска крајина 1941 – 1942“. Изложба приказује дане устанка у овим крајевима и привукла је велику пажњу грађана. После Бачке Паланке, изложба ће бити пренета у Челарево, Обровац, Товаришево и Младеново…

Оживеће рад фолклорног друштва

У Бачкој Паланци је пре неколико година са успехом радило фолклорно друштво при „Меркуру“, али је убрзо након тога замро његов рад. ОК Савеза омладине покренуо је ово питање и ускоро треба да оживи рад фолклорног друштва. Интересовање за рад фоклорног друштва је велико. Ускоро треба да се одржи и оснивачка скупштина друштва. Свој први наступ пред бачкопаланачком публиком чланови друштва извешће већ кроз месец дана.

Из матичарског звања

Добили сина: Вука и Раде Бркљач, Јулијана и Андрија Струхарик, Зора и Божидар Ступар, Јека и Лазар Радосавкић, Софија и Славко Томановић и Радојка и Мирослав Милошев.

Добили ћерку: Драгица и Стеван Пандуров, Марија и Јосиф Карачоњи, Миља и Сава Грујић, Нада и Танаско Лешевић, Ружица и Драго Туцкешић, Марија и Перо Кнежевић.

Венчани: Бошко Ристић и Милка Родић, Миленко Ерцег и Радмила Мишков, Антал Мориц и Јулијана Павлик и Миладин Малић и Зора Шебез.

Умрли: Живана Киртић (59), Јулка Топалов, рођена Живанов (76), Марија Живић, рођена Бачлић (88), Крста Малетин (65) и Петар Папић (68).

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here