Паприка из Деспотова за Немачку

Времеплов Недељне новине број 189 од 18. августа 1968. године

608

Да би се догађаји из општине Бачка Паланка сачували од заборава, у сарадњи са Недељним новинама, објављујемо неке од чланака које нас враћају у прошлост, а за тему имају догађаје који су забележени у периоду који је давно иза нас. Овог пута су преузети текстови из Недељних новина – број 189 од 18. августа 1968. године.


Паприка за Немачку

Последњих година Деспотовљани су се прочули не само као одлични ратари и кооперанти већ и као добри повртари. Истина, на паланачкој пијаци се ове године нису појављивали као што су то радили раније. То, међутим, не значи да је производња поврћа обустављена. Напротив. Ове године Земљорадничка задруга засејала је под поврћем скоро десет пута већу површину. Уместо 20-30, колико је ранијих година било под поврћем, ове године је 250 јутара.

– Морали смо прибећи овој мери – рекао нам је управник задруге Вујадин Милутиновић. – Због познате ситуације ми смо били принуђени да ликивидирамо сточни фонд па је један број радника остао без посла. Међутим, ми смо их запослили у повртарству.

– Ни са пласманом нећемо имати неких већих проблема – рекао нам је даље Милутиновић. – Уговорили смо извоз паприке за Савезну Републику Немачку око педесет вагона…

Прича о споменицима

Људи живе и у миру. И понекада се никада не дозна шта су све оставили иза себе. Једноставно, тихо оду из наше средине… А многи заслужују пажњу. Заслужују и наше поштовање и дивљење. Ти исти наши суграђани који корачају између нас, тихо, скоро неприметно.

Ово је прича о људима, обичним, свакодневним. Оним што сретнемо на улици. Прича о двоје пензионера који тихо живе свој пензионерски живот… У Улици ЈНА број 28 живи пензионисани брачни пар Ђорђе и Десанка Маринков. Дознали смо недавно да су њих двоје дали Друштву за борбу против рака прилог у износу од 200 хиљада старих динара. Заиста, несвакидашњи случај.

– Знам да то многима изгледа чудно – прича нам Ђорђе Маринков. – Ја сам човек старог кова, а уображавам да имам модерне идеје. Не волим мртве споменике, против њих сам. Не волим задужбине које ником неће служити. Требало је да подигнемо споменик својим умрлим рођацима. Нисмо то урадили. Новац смо послали Друштву за борбу против рака. Ту нема ништа чудно. Мислим да наше друштво не одваја довољно средстава за борбу против ове опаке болести. Не зато што неће, већ зато што нема. Зато је дужност свих наших грађана да дају прилоге. Ништа нема чудног што смо ми дали. Чудно је што сте ви дошли и што хоћете да напишете о томе. Немојте само да то изгледа као нека сензација…

Живина расвета по улицама

Силбаш претендује да буде у погледу комуналија једно од најуреднијих села у нашој Покрајини. Кроз ово место већ се протеже асфалтни пут у три правца, према Деспотову, Парагама и Бачком Маглићу. Затим, са једне и друге стране улице постављене су бетонске стазе. Само у овој години постављено је стаза у дужини од 3,5 километра…

– Главни задатак Месне заједнице – рекао нам је Миленко Попадић, председник Савета – јесте решавање проблема пијаће воде. Јер један субартески бунар са хидрофором не може да задовољи потребе. Зато ће вероватно морати да се решава ово акутно питање па чак да се кроз Силбаш спроведе и водоводна мрежа. Водовод, међутим, не би могао да се гради само средствима самодоприноса већ би требало нешто да пружи и општинска Скупштина да нас рецимо у следећем планирању не изостави.

Затим, проблем је и слаба улична расвета… На улазу у село из правца Гајдобре, гради се бензинска станица. ЗЗ сноси трошкове око грађења, а „Југопетрол“ даје комплетну опрему.

Педесет радника у Немачкој

Захваљујући трогодишњој сарадњи између западнонемачке екипе „Карл Хептинг“ и „Меркура“ склопљен је уговор о слању око 50 радника у ову познату фабрику.

Одржан је и курс за обучавање радника. Од укупно 84 полазника курс су завршила 53 радника. Сада се само чека позив и радници ће кренути за Западну Немачку. Пошто послодавац није могао одмах да обезбеди смештај за све раднике друга група од осамнаест радника отпутоваће највероватније тек крајем овога месеца.

Велико интересовање

Посредством покрајинског комитета Савеза омладине из наше општине ускоро ће поћи још једна група омладинаца на изградњу Новог Београда. За септембарску смену одредиће се 20 омладинаца који ће заједно са младима из Бечеја, Новог Бечеја, Шида и Житишта, представљати једну од укупно две бригаде из Војводине…

И овога пута као што је био случај и са првом сменом, која је била на изградњи Новог Београда, постоји велико интересовање младих за радну акцију – упознао нас је председник ОКСО Мирослав Турчан. Ми ћемо примати пријаве и после тога ће се одредити омладинци који ће ићи на изградњу „Београд 68“.

Из матичарског звања

Добили сина: Јулишка и Стеван Дамјановић, Марија и Иван Шулц, Ранка и Урош Јерковић, Крунија и Ивица Комленић, Миља и Јоца Мацура и Милица и Стјепан Хорват.

Добили ћерку: Љубица и Јован Антић, Марица и Перо Рајак, Видосава и Слободан Унковић, Ана и Михајло Блажек, Раинка и Петар Цимбал и Ђуја и Бранко Бокан.

Венчани: Неђо Миливојевић и Нада Ђурђевац, Ратко Томашевић и Миланка Мишков и Даниел Бучко и Даница Остојић.

Умрли: Станка Матерић рођена Родић (62).

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here