Реконструкција општинских путева

Времеплов „Недељне новине“ број 142 од 17. септембра 1967. године

Фото: зграда бивше СДК

Да би се догађаји из општине Бачка Паланка сачували од заборава, у сарадњи са Недељним новинама, објављујемо неке од чланака које нас враћају у прошлост, а за тему имају догађаје који су забележени у периоду који је давно иза нас. Овог пута су преузети текстови из Недељних новина – број 142 од 17. септембра 1967. године.


Изузетак

У доста предузећа долази до разних трзавица, тешкоћа у пласману, али у свима њима у прави час преовлада здрав дух који испољава већина чланова колектива. Изузетак од овог правила је гајдобранско предузеће „Јела“ које је у првих шест месеци ове године на реализацији од милион 200 хиљада нових динара „успело“ да оствари губитак од 103 хиљаде нових динара. И да у колективу лошија већина наметне вољу здравијој мањини.

Према оцени СДК у „Јели“ се пословало антипривредно и антиекономски, а неке констатације су управо поразне за колектив. Навешћемо само неке од њих:

…Ни један радни човек и руководилац у том предузећу који је покушавао нешто да предузме није успевао и бивао прогоњен. У колектив су се углавном увлачили кумови, пријатељи… Кроз органе управљања на сва стручна места увукли су се људи који су знали само да дискутују и оптужују другог, а на послу су били потпуно неспособни. То су били углавном неписмени људи који су запоседали кључна места у комерцији, рачуноводству или управи, и сваки понаособ деловао је као неки шериф, а својим радом ништа није доприносио… Део бољих и честитих радника није могао да дође до изражаја и морао је да трпи што им је наметала прва група…

„Јуташи“ најбољи

Прошле недеље у Товаришеву је одржана прва смотра ватрогасних друштава са територије комуне. Ако је судити по организацији и постигнутим резултатима, онда је ова смотра веома успела. Учествовала су добровољна ватрогасна друштва из свих села комуне сем из Визића и Нове Гајдобре…

Од 350 ученика ове прве Општинске смотре ватрогасаца најбоље резултате показала је ватрогасна јединица Индустријског комбината која је освојила прво место… Успех „Јуташа“ тим је већи када се зна да су то радници који раде у сменама… На друго место пласирала се екипа из Силбаша, а затим следе друштва из предузећа „Дунав“ у Челареву, Бачке Паланке, „Млинпреда“, Обровца, Карађорђева, Товаришева, Пивница, Челарева, Деспотова и Гајдобре. Најбољим екипама поклоне је уручио потпредседник Општинске скупштине Бошко Самарџија…

На овој смотри добровољна ватрогасна друштва из Силбаша и Товаришева учествовала су са са омладинским и пионирским екипама. Окупљени домаћини поздравили су на овој смотри егзибиције професионалне ватрогасне јединице из Бачке Паланке која је извела неколико успелих вежби. Између осталог, скок са цркве, гашење бензина и рад са водом…

Све иде по плану

Одлука Скупштине општине која је донета на седници од 26. октобра прошле године, а која се односи на реконструкцију путева у комуни, полако се остварује… Већ су завршени радови на реконструкцији пута у Обровцу (до жељезничке станице), а у току су радови на реконструкцији пута Силбаш – Гајдобра – Нова Гајдобра. Пут између Силбаша и Парага већ је завршен. После тога уследиће реконструкција пута између Пивница и Деспотова.

Према речима председника Путног фонда Светозара Прерадова ове године пут који води од Парага до Бачке Паланке биће завршен до моста у Новој Гајдобри… Ових дана воде се преговори и о реконструкцији пута између Карађорђева и Младенова. Како ће се завршити ови разговори за сада се не зна…

Првенац Ранка Радмана

Катастрофа у какањском руднику која је у лето 1965. године однелаживоте 128 рудара и завила у црно читаву земљу, опевана је у скромној књижици коју је недавно издао о сопственом трошку Ранко Радман, ратни војни инвалид из Обровца.

– Катастрофа која је однела толико живота и оставила без оца више од 120 малишана дубоко ме је потресла – прича Ранко Радман. – Зато се мени јавила жеља, да то на неки начин забележим и отргнем од заборава.

Ранко је то урадио уз много напора – јер услед последица рањавања у рату може да пише само левом руком – успео је Ранко да после годину дана напише песму од око две хиљаде стихова у десетерцу, у стилу епских народних песама…

Охрабрен успехом свога првенца, Ранко намерава ускоро да изда неке своје нове песме: о смрти Бориса Крајгера, затим катастрофи у Скопљу као и песму „Седам дана тама изнад Јања“. О страдању за време окупације.

Украли аутомобил и – спалили га

У касним вечерњим часовима прошле недеље забележен је случај какав се ретко среће у аналима криминалистичке службе. Приватни угоститељ Димитрије Алиђукић из Илока пријавио је Станици народне милиције у Бачкој Паланци да су му непознати крадљивци узели аутомобил „фолоксваген-комби“ са паркинг простора испред хотела „Турист“ у недељу увече између 23 часа и поноћи. Према изјави власника, он је оставио закључано возило и свратио на моменат у „Турист“ али када се вратио, „фолксвагена“ није било. Претпостављајући да се ради о „позајмљивачима“, милиција је обавестила све станице о овом случају. Већ у понедељак ујутру стигло је обавештење да је тражени комби са регистарским бројем БК 41 – 23 пронађен потпуно изгорео код Гложана.

Бодови само код куће

Прошле среде Бачка је у Зрењанину доживела праву катастрофу. Поражена је врезултатом 0:5 од Пролетера у оквиру првог кола завршних такмичења Купа Маршала Тита на територији Србије. Пред недељни сусрет са Трепчом „технико“ Славко Малетин Вава каже да у обзир долази само победа.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here