Свако предузеће за себе

Времеплов „Недељне новине“ број 172 од 21. априла 1968. године

Да би се догађаји из општине Бачка Паланка сачували од заборава, у сарадњи са Недељним новинама, објављујемо неке од чланака које нас враћају у прошлост, а за тему имају догађаје који су забележени у периоду који је давно иза нас. Овог пута су преузети текстови из Недељних новина – број 172 од 21. априла 1968. године.


Свако за свој рачун

На територији комуне данас егзистирају три предузећа из области металне индустрије „Мајевица“, „Јединство“ и „Нопал“. Из ових предузећа с времена на време у јавност процури по нека вест, али нам то није довољно да би се сагледало право стање ствари…

Међутим, поставља се питање да ли свако од ових предузећа може само за себе да прави планове о даљем путу. Не тако давно на дневном реду је била интеграција у области металне индустрије. Није успела само зато што још у том тренутку предузећа нису могла да сагледају своје место у реформи и да дефинишу даљи пут…

Шта у данашњим условима значи уложити у реконструкцију или модернизацију 100 милиона старих динара? Објективно говорећи, веома мало. Јер, са 100 милиона ни једно од три наша предузећа из области металне индустрије не могу ништа направити…Колективима се не може замерити за такве жеље. Позитивно је и само то што се не мире са садашњим стањем. Дужи квалитетнији корак може се направити само заједнички. Међутим, ако свако буде корачао само за себе то корачање ће бити ситно и временом успорено…

Киша добро дошла

Последње кише натопиле су добро жедну земљу у атару Бачке Паланке, тако да се сетва одвија без застоја. Додуше, сетва шећерне репе је већ завршена, док је сетва кукуруза одложена само за један дан. Међутим, то одлагање неће пореметити план сетве. Јер, кукуруз, по календару, сеје се тек у другој половини априла. Дакле, биће доста времена да се засеју уговорене количине кукуруза на преко 1.450 хектара. Уз то, биће још засејано 380 хектара пиварског јечма, 220 хектара конопље, 145 сирка, сунцокрета и нешто кромпира.

– Неће бити већих проблема око сетве, јер смо припрему извршили на време – обавестио нас је Милован Жарковић, директор паланачке задруге. Сву потребну количину семенске робе набавили смо на време. Међутим, нисмо у могућности да набавимо првокласно семе кудеље, јер га нема на нашем тржишту… Кооперанти једино стављају примедбе на недостатак вештачког ђубрива.

-У ствари – вајка се директор задруге – недостаје само азотно ђубриво. Ту задруга не може ништа да учини, јер су капацитети панчевачке азотаре недовољни да задовоље тражњу на тржишту. Ту може само да помогне увоз…

Варљиве бројке

Према једној информацији Секретаријата за унутрашње послове у Бачкој Паланци у току прошле године овај орган регистровао је и открио 39 кривичних дела на штету привреде. За оне који прате ову област бројка ће се учинити мала и представљаће не мало изненађење. Јер, само у току 1966. године откривено је и регистровано 138 кривичних дела на рачун привреде. Ако је судити по овим бројкама онда се стиче утисак да су кривична дела на штету привреде у знатном паду што би само могло да нас радује.

Међутим, није баш тако… Наиме, мањем броју регистрованих дела у 1967. години свакако је допринело и смањење радника који су радили на овим пословима. А ово смањење делом је наступило због одласка појединаца у пензију или на школовање… Од 39 кривичних дела на штету привреде која су откривена и регистрована у току прошле године највише има проневера (тринаест дела), несавесног пословања у привреди (дванаест дела), затим фалсификовања и једно дело пљачке. Поред овог регистровано је и једно дело недозвољене трговине и примања и давања мита.

Сомборске музичке вечери

У току прошле године актив музичке омладине у Бачкој Паланци присуствовао је једном од концерата на традиционалним VIII сомборским музичким вечерима. Ову групу омладинаца сачињавали су ученици из неколико основних и средњих школа у Бачкој Паланци. Да би могли да отпутују у Сомбор омладинце је материјално помогло неколико предузећа међу којима и рејонски погон канала ДТД, Комерцијална банка и Турист биро. Ова екскурзија организована је захваљујући ажурности секретара и председника Музичке омладина Камелије Милошев и Радована Завишића.

Из матичарског звања

Добили сина: Роса и Бранко Шипка, Драгица и Милорад Трнинић, Ранка и Остоја Прерадовић, Ђурђица и Душан Марковић, Гроздана и Средоје Радомировић, Зузана и Иван Букор, Даница и Милан Влаовић, Мира и Сима Милованов и Јулијана и Јанош Золарек.

Добили ћерку: Винка и Војислав Лукановић, Драгиња и Мита Радивојков, Нада и Милорад Бајић, Савка и Никола Јовановић, Пава и Јован Заскалицки, Нада и Радомир Милованов, Борка и Јован Зихлавски и Иванка и Перо Бркљач.

Венчани: Јозеф Сич и Зузана Галамбош, Стојан Веселиновић и Јелисавета Тодић, Борислав Кузмановић и Драгица Ковачевић, Никола Цвркаљ и Добрила Цвијић и Михајло Ходолич и Ана Буџар.

Умрли: Марија Казанчев рођена Фишбори (75) и Катарина Зајц рођена Халик (83).

Значајна победа Бачке

После минималне, али веома значајне победе над Радничким из Сомбора, фудбалери Бачке мирније путују у Бор где их очекује тежак сусрет са водећом екипом Друге савезне лиге…Технички руководилац Бачке Славко Малетин изјавио нам је да не очекује никакво изненађење и да би било сасвим реално да домаћи фудбалери тријумфују у овоме сусрету. Бачка ће извести ову једанаесторицу: Зорић, Шаровић,
Станојевић,Сентин, Јовановић, Копач, Ремете, Марковић, Курцинак, Лемић, Шимичић.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here