Угаљ испод оранице код Гајдобре

Времеплов, Недељне новине број 188 од 11. августа 1968. године

7887

Да би се догађаји из општине Бачка Паланка сачували од заборава, у сарадњи са Недељним новинама, објављујемо неке од чланака које нас враћају у прошлост, а за тему имају догађаје који су забележени у периоду који је давно иза нас. Овог пута су преузети текстови из Недељних новина – број 188 од 11. августа 1968. године.


Исплата преко штедне књижице

Комерцијална банка у Бачкој Паланци увела је нови вид штедње. Већ је склопљен аранжман са „Меркуром“ о исплати личних доходака путем штедне књижице. Овакав начин исплате представља новину, али у Банци су нам рекли да „Меркур“ неће остати усамљен случај. Већ се воде преговори са другим радним организацијама и установама у Бачкој Паланци. Каква је предност исплате личних доходака преко штедне књижице? На ово питање одговор нам је дао референт штедње Бранислав Пејчиновић.

– Овакав начин исплате личних доходака преко штедне књижице код нас је новина, бар када је у питању наша Банка. Корист ће бити обострана, како за нас тако и за раднике. Сви запослени ће личне дохотке примати преко штедних књижица и вероватно ће се један већи број тада одлучити да извесну суму новца остави и за штедњу.

Ми се надамо да ћемо овим путем повећати број штедиша, јер ће се радник сада лакше одлучити да штеди него када сам долази у Банку и улаже новац.

Хало, Младеново!

Директор Основне ПТТ јединице у Бачкој Паланци Александар Бежанов обавестио нас је да је од 15. јула почела са радом нова аутоматска телефонска централа у Младенову. Тако ће и ово село после Челарева и Карађорђева моћи аутоматском телефонском везом да добије сва већа места у земљи. За изградњу аутоматске телефонске централе и мреже утрошено је преко десет милиона старих динара.

Ускоро треба очекивати да се и Обровац укључи у аутоматску телефонску везу. Радови су већ у завршној фази. Како нас је даље обавестио Бежанов, најдаље до 1. септембра ове године и Нова Гајдобра, Гајдобра, Силбаш и Параге биће укључени у аутоматску
телефонску мрежу.

Добра прођа челаревског пива

Пиво има све више присталица и за све узрасте постало је најугоднији освежавајући напитак. Овог пролећа и лета и челаревско пиво доживело је „бум“ на тржишту. За седам месеци произведено је и пласирано око 680 вагона или 67.000 хектолитара.

Челаревско пиво добро се „уходало“ на тржишту у Новом Саду, Бачкој Паланци, Оџацима, Бачком Петровцу, једном делу северне Бачке, Шиду, Вуковару и другим местима…

У производњи пива важан фактор је вода. Ако је вода добра онда је обично и пиво квалитетно. Зато је у кругу Пиваре новосадска „Хидросонда“ почела да буши бунар. Циљ им је да допру до 400 метара дубине, јер на тој дубини има здраве, меке воде која може под притиском да иде кроз цеви артеријског бунара…

Повећана акумулација

Пољопривредно – индустријски комбинат „Будућност“ по шестомесечном обрачуну књиговодствено исказаном постигао је веома добар финансијски резултат. О најважнијим резултатима разговарали смо са економистом Радетом Пилиповићем. За првих шест месеци ове године наплаћена реализација износила је 16,5 милиона динара, што је за шест милиона више него у истом периоду прошле године.

– Такву реализацију остварили смо захваљујући пре свега знатном проширењу капацитета фабрике сточне хране, која је у фебруару ове године почела у знатним количинима да пласира своју робу на тржиште. Затим и пласман товних јунади био је успешнији, а што је најважније наплатили смо сва потраживања од „Митроса“ – рекао нам је Раде Пилиповић. Са 594 запослених (518 сталних радника) ПИК „Будућност“ је у посматраном периоду остварила доходак од пет милиона динара, или за три милиона више него у првом полугодишту прошле годинне. Оно што је најважније јесте повећање акумулације која после шестомесечног обрачуна износи 1,260.734 динара, што је за четири и по пута више него у истом периоду прошле године.

– Наш раднички савет – истакао је Пилиповић – сагледавајући и очекивања у приносу кукуруза, шећерне репе и хмеља, одлучио је да се сав остатак дохотка пренесе у фондове газдинства, јер у пољопривредним радним организацијама право стање може се сагледати тек на крају године.

Угаљ испод оранице

Вишегодишњи Квалификовани бунрџија и руководилац једне екипе новосадске „Хидросонде“ тврди да су на више места у овом делу јужне Бачке на дубини од 200 до 300 метара наишли приликом бушења бунара на слојеве угља сличног „креки“ дебљине један до пет метара…

– За нас који на овом терену бушимо артеске бунаре – рекао нам је Јован Колар – „сусрет“ са угљем који личи на добро познату „креку“ није необичан. У ствари, ми смо и код Бегеча приликом бушења бунара од 260 метара наишли на угљени слој дубине око пет метара. Такође смо на дубини од 200 до 300 метара наишли на слојеве угља дебљине око пет метара и код Гајдобре и Бачког Петровца. Могу вам рећи да су наши геолози прегледали језгро тог угљеног слоја на овом терену, али ми нису познати њихови налази. Тим пре што нас бунарџије то много и не интересује…

Из матичарског звања

Добили сина: Анђа и Фрања Барић, Милица и Ранко Шупљеглав, Марија и Јан Фабок, Здравка и Стеван Кожуха, Мирјана и Петар Милутин, Љиљана и Ђорђе Дорић и Мира и Ђурица Пајић.
Добили ћерку: Смиљана и Владимир Коларић, Сава и Јосип Врабел, Ружица и Васкрсије Вујић, Ана и Мићо Каракаш, Даница и Ђуро Кнежевић, Миланка и Милан Сремац и Анка и Само Крнач.
Венчани: Немања Данилов и Љубица Томић и Владо Пушкар и Милева Богуновић.
Умрли: Илија Мађар (84), Даница Милошев рођена Милинковић (61). Милица Николашевић рођена Станков (75).

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here