Водовод из самодоприноса

Времеплов „Недељне новине“ број 166 од 10. марта 1968. године

Да би се догађаји из општине Бачка Паланка сачували од заборава, у сарадњи са Недељним новинама, објављујемо неке од чланака које нас враћају у прошлост, а за тему имају догађаје који су забележени у периоду који је давно иза нас. Овог пута су преузети текстови из Недељних новина – број 166 од 10. марта 1968. године.


Једини преживели Михаило Коцко из Пивница

Прошлог уторка је у малој сали Скупштине ошптине један од секретара Амбасаде СССР Сејмон Соколов уручио одликовање деветорици учесника Октобарске револуције. Једини преживели из ове групе одликованих је Михаило Коцко, молер из Пивница. За посмртно одликоване учеснике Октобарске револуције Милоја Перишића, Тиму Шокчића, Обрада Башића, Панту Протића, Милоша Водалова, Андрију Славика, Јана Дивјака и Славка Врбашког одликовања су примили ближи рођаци.

Овој свечаности присуствовали су и Гавра Поганчев, председник општинске Скупштине и Радислав Ковић, председник Општинског одбора СУБНОР.

Сарадња Социјалистичког савеза и задруге

Пример Нове Гајдобре је јединствен у досадашњој нашој пракси. Он најбоље може да послужи како се организује сарадња између друштвено – политичких организација у месту и радних организација.

Месни одбор СС организовао је низ скупова у селу на којима је говорено о потреби орочавања средстава земљорадничкој задрузи… До сада су пољопривредни произвођачи орочили 7 милиона старих динара, а очекује се да та сума неће износити испод десет милиона старих динара.

– Ова средства ћемо употребити за куповину машина које су нам потребне да би на време могли да пружамо услугу произвођачима – рекао нам је директор Задруге инжењер Светозар Пејовић. – Јер, са средствима које је имала задруга без кредита, то не би могли да урадимо. – Тачно је – каже нам председник МОСС Марко Кукољ. – да смо организовали зборове. Па, задруга је наша, читавог села. И зашто да новац људи улажу у банку када добијају исту камату у задрузи, а плус тога јој помажу. Не само њој већ и себи…

„Нопал“ се проширује

По свему судећи већ у овој години може се очекивати да ће се „Нопал“ оспособити за производњу месинганих сијаличних грла. То нам је пре неколико дана рекао директор овог предузећа Богољуб Тркуља. За куповину машина средства су већ обезбеђена делом из кредита, а делом из властите акумулације. Чека се само на потписивање уговора.

– Када почне производња бићемо једини произвођачи сијаличних грла ове врсте у земљи – ракао нам је Тркуља. – До сада смо месингана сијалична грла увозили… Мислим, да нећемо имати никаквих проблема ни са производњом ни са пласманом. Сировина је домаћа, а наше тржиште подмирићемо са потребним количинима које су се до сад увозиле. Чак ће нам и цене бити приступачне. Сигурни смо да неће бити изнад увозних цена за овај артикал.

Водовод из самодоприноса

Здрава пијаћа вода недостаје Челареву. У овом месту користи се тридесетак хидрофора али то није решење, јер нема артерских бунара и јавних чесми. Штавише, после поплаве лета 1965. године бактериолошке анализе утврдиле су да је неисправна и та вода која се добија помоћу хидрофора, а о загађености пијаће воде из бунара и оне која се добија пумпањем и да не говоримо. Таква вода је стална опасност заразних обољења ширих размера.

Имајући у виду незавидно стање са пијаћом водом у селу – рекао нам је Раде Војводић председник МОСС– грађани су се на Зборовима бирача једногласно и са пуном солидарношћу изјашњавали за трогодишњи самодопринос од 3 одсто. За тај самодопринос, који ће се углавном користити за изградњу водоводне мреже, изјаснило се око 2.600 бирача у нашем месту… Водоводна мрежа поставиће се у свих 14 улица – каже Војводић, тако да читаво село буде снабдевено пијаћом водом. У свакој улици поставиће се по неколико јавних чесама, а домаћинства ће моћи да се прикључе на водоводну мрежу.

Дом здравља у новој згради

Прошле недеље извршено је коначно пресељење Дома здравља у нове савремене просторије, које омогућују боље услове за рад. Нова зграда има 106 просторија са преко 4.000 квадратних метара простора. Радове на изградњи изводило је грађевинско предузеће „Грађевинар“. Радови на изградњи Дома здравља износе пет милиона нових динара, а највећим делом обезбеђени су из фонда Комуналног завода за социјано осигурање…

Вршилац дужности управника Дома здравља Владо Краљ, упознао нас је да ће у нове просторије сем лекара опште праксе и специјалистичких служби бити пресељено и породилиште. Опрема за амбуланте и породилиште већ је набављена. За сада још није набављена опрема за зубну амбуланту, али ће се и тај проблем ускоро решити на најбољи начин…

По први пут у Дому здравља у Бачкој Паланци почеће са радом дечја и школска амбуланта које ће радити одвојено. Изграђена је и посебна зграда за преглед деце у случају појаве неке епидемије. На тај начин ће остали пацијенти бити заштићени од заразних болести. Ових дана почеће са радом и биохемијска лабораторија. Тако да пацијенти неће више морати одлазити у Клиничку болницу у Нови Сад…

Из матичарског звања

Добили сина: Милана и Стеван Ристић, Јелица и Душан Андрин, Анкица и Гедеон Николић, Љубица и Обрен Торлаковић, Радојка и Јован Кнежевић, Смиљана и Милан Бубало.

Добили ћерку: Софија и Зоран Попов, Смиља и Велимир Драгић,Славка и Душан Ћоранов, Бисерка и Видоје Попин, Љиљана и Иван Лаћарак, Милка и Бошко Ристић и Марија и Богољуб Миловановић.

Венчани: Владо Јовић и Љиљана Избрадић.

Умрли: Јован Балиновић (61) и Душица Милић (40)

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here