Укупно 10 случајева оболевања од грознице Западног Нила

Информација о актуелној епидемиолошкој ситуацији грознице Западног Нила

На основу података достављених Институту за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ и лабораторијских критеријума (према препорукама Европског центра за превенцију и контролу болести) на територији Републике Србије до 6.8.2023. године, регистровано је укупно 10 случајева оболевања од грознице Западног Нила у хуманој популацији.


Оболеле особе су са територије Јужнобачког, Западнобачког, Севернобачког, Севернобанатског, Јужнобанатског и Сремског округа, као и једна особа која је допутовала из Немачке. Код пацијенткиње хоспитализоване у Клиничком центру Ниш, а код које је постављена сумња на оболевање од грознице Западног Нила, у току је додатна лабораторијска дијагностика у циљу потврде оболевања.

Оболеле особе су доминантно мушког пола, просечне старости око 65 година. Већина оболелих (80%) је имала неки коморбидитет (најчешће дијабетес, хипертензију). Сви до сада потврђени случајеви имају неки од облика неуроинвазивне форме болести (менингитис или енцефалитис) и налазе се на болничком лечењу.

Грозница Западног Нила је сезонско обољење које се преноси убодом зараженог комарца. Главни вектор, односно преносилац вируса Западног Нила је Culex pipiens, врста комарца која је одомаћена и код нас. Сезона трансмисије вируса Западног Нила у Србији уобичајено траје од јуна до новембра месеца.

У циљу смањења ризика од заражавања вирусом Западног Нила, препоручује се примена мера личне заштите од убода комараца и то:

• Употреба репелената на откривеним деловима тела приликом боравка на отвореном.
• Ношење одеће дугих рукава и ногавица, светле боје.
• Препоручљиво је да одећа буде комотна, јер комарци могу да убадају кроз припијену одећу.
• Избегавање боравка на отвореном у периоду најинтензивније активности комараца – у сумрак и у зору.
• Употреба заштитне мреже против комараца на прозорима, вратима и око кревета.
• Редукција броја комараца у затвореном простору.
• По могућству боравак у климатизованим просторима, јер је број инсеката у таквим условима значајно смањен.
• Избегавање подручја са великим бројем инсеката, као што су шуме и мочваре.
• Смањење броја комараца на отвореном где се ради, игра или борави, што се постиже исушивањем извора стајаће воде.
• У случају појаве било каквих симптома који су компатибилни са неуроиназивним обликом болести, одмах се јавити изабраном лекару.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here