Ево шта се дешава у организму ако претерате са лубеницама

Дакле, колико лубенице можете јести дневно?

Фото: Getty Images

Лубенице су воће које највише освежава у врелим месецима. Пуне су витамина А и Ц, има око 92 посто воде и још има мало калорија. Слатко воће има одличан укус самостално или се може користити у соковима, салатама, па чак и за прављење шербета.


СТОМАЧНЕ МУКЕ

Лубеница је богата ликопеном, али ако је једете много сваког дана, потенцијално бисте могли постати жртва мучнине, дијареје, пробавних сметњи и надимања.

КАРДИОВАСКУЛАРНИ ПРОБЛЕМИ
Људи са високим садржајем калијума у ​​телу или они који пате од озбиљне хиперкалемије не би требало да једу више од једне шољице лубенице дневно. Прекомерна конзумација може довести до неправилног рада срца и других кардиоваскуларних проблема, каже амерички Национални институт за здравље.

ИНТОКСИКАЦИЈА ВОДОМ

Док је хидратација важна за тело, преједање лубенице може изазвати интоксикацију водом. Такође познато као прекомерна хидратација, ово стање може да исцрпи садржај натријума у ​​телу и изазове отицање ногу, исцрпљеност и слабе бубреге у екстремним случајевима.

МОЖЕ ДОВЕСТИ ДО ЛИКОПЕНЕМИЈЕ

Иако ретко, једна студија је утврдила је да превише лубенице може бити повезано са жуто-наранџастом дисколорацијом коже која се зове ликопенемија, варијанта каротенемије. Ликопен је и антиоксиданс и пигмент, и одговоран је за карактеристичну црвену боју лубеница и другог воћа и поврћа.

Ако се конзумира у прекомерној количини, ликопен се може накупити у спољашњим слојевима ваше коже и променити пигментацију коже. Међутим, студија није показала колико је лубенице у овом случају било превише. На срећу, ликопенемија је ретко стање које је потпуно реверзибилно. Његов ефекат на вашу кожу може се потпуно преокренути смањењем великог уноса хране богате ликопеном, попут лубенице.

МОЖЕ ПОДИЋИ НИВО ШЕЋЕРА У КРВИ 

Лубеница има висок гликемијски индекс (ГИ). Због тога, преједање лубенице може повећати ниво шећера у крви, на шта би требало да посебну пажњу обрате дијабетичари.

Храна класификована као низак гликемијски индекс има ГИ ниво испод 55, она за коју се сматра да је средњи ГИ у распону од 56–69, а храна са високим ГИ је преко 70. Лубенице имају од 72–80.

Дакле, колико лубенице можете јести дневно? Према здравственим стручњацима и нутриционистима, дневно можете појести између 100 и 150 грама овог воћа.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here