Сезона је мандарина

Десет разлога због којих су добре за здравље

Фото: Pixabay

Мандарине су веома ефикасно природно оружје против прераног старења и генерално лоше коже, углавном због велике количине витамина Ц.


Почиње сезона мандарина, а препоручује се често јести ово воће, јер је богато витамином Ц, штити наш имунитет током хладног периода и помаже нам да одржимо витку линију.

Конзумирање цитрусног воћа има многе здравствене предности, али мандарине би могле да их надмаше. У сваком случају, увек је добра идеја да у своју дневну исхрану додате више воћа и поврћа, преносе Вијести.

Мандарине помажу организму да се бори против упалних процеса захваљујући витамину А. Садрже и велику количину витамина Ц, а уз то и довољно антиоксиданата. Антиоксиданси се боре против упала и акутних болести, али могу и да смање дугорочне ефекте ових процеса на организам.

Јачају имуни систем

Имуни систем је одговоран за неколико важних функција у телу које штите наше здравље. Али ни сам имуни систем није имун на нападе и потребно га је јачати храном како би се побољшале његове заштитне функције. Мандарине помажу имунолошком систему да открије и потом уништи штетне, патогене организме и тако нам помажу да се заштитимо од грипа, на пример, у сезони која је пред нама. Биофлавоноиди у цитрусима су вероватно најодговорнији за ово, пишу Вијести.

Оне штите срце

Срце је одговорно за пумпање крви и неопходно је за одржавање свих главних функција тела. Мандарине могу помоћи у заштити срца од утицаја слободних радикала и упале. Слободни радикали се стално стварају у телу под нормалним околностима, али могу бити изузетно штетни када их има превише. Витамин Ц у мандаринама је одличан извор антиоксиданата који елиминишу слободне радикале из крви и побољшавају циркулацију.

Регулишу крвни притисак

Мандарине, осим што су добре за срце, могу помоћи у одржавању здравог крвног притиска јер садрже много калијума. Помаже телу да не задржава воду претерано. Калијум шири крвне судове и тако помаже бољој циркулацији крви. Не претерујте са калијумом. Две-три мандарине дневно ће бити сасвим довољне.

Добре су за очи

Одржавамо здравље очију једењем хране са каротеноидима и другим антиоксидансима. Мандарине такође садрже витамин Ц и каротеноид витамин А, који помаже у спречавању макуларне дегенерације, као и дренаже стакластог тела ока где притисак може изазвати глауком.

Поспешују зарастање рана

У томе је важан витамин Ц из мандарина. Неопходан је за синтезу колагена у телу. Колаген је кључна компонента наших зглобова, али и других ткива, укључујући кожу. Повећана синтеза колагена резултира бржим зарастањем рана, мањим ожиљцима и генерално бржим опоравком након повреда.

Стимулишу варење

Мандарине садрже и велику количину биљних влакана која су важна за убрзавање варења и спречавање затвора. Али ензими у мандаринама такође подстичу боље варење у стомаку.

Помажу у смањењу ризика од остеопорозе

Мандарине су оне које помажу да наше кости не ослабе и лако се ломе. Остеопорозу карактерише смањење масе коштаног ткива у односу на запремину, што обично чини кости крхким. Због тога се кости људи који пате од тога могу врло лако поломити и од најмањег пада, посебно ако су људи стари. Мандарине садрже пристојну количину калијума, калцијума и магнезијума, а сви они играју велику улогу у одржавању здравља костију, што значи спречавање прелома у старости.

Успоравају старење коже

Мандарине су веома ефикасно природно оружје против прераног старења и генерално лоше коже, највише због велике количине витамина Ц. Као што смо већ објаснили, кључне су за оптималну синтезу колагена, што значи здраву кожу и зглобове. Ако пушите и имате сиву кожу, идите на мандарине.

Здрав раст косе

Витамин А у мандаринама одржава хидратацију наше коже главе и побољшава квалитет косе. Осим тога, витамин Ц у мандаринама може помоћи у бољој апсорпцији гвожђа из хране, што је кључно за квалитет косе. Мандарине садрже и витамин Б12, важан за здравље косе и успоравање стварања све више и више седе косе, јер помаже фоликулима да остану дуже у фази раста.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here