Кад у кући нестане струја: Ево шта не треба да радите

Само једна грешка и кад струја дође, може доћи до јаког електричног удара

Нестанак струје у дому може да нас изненади и поремети нам рутину, али и примора нас да прибегнемо неким привременим решењима док се струја не врати.


Али, баш тада правимо и неке грешке које могу да угрозе нашу сигурност!

Због безбедности вас и ваших укућана, али и како бисте спречили могућност штете и олакшали себи док струја не дође, никада више немојте да правите следеће грешке:

1. Коришћење свећа – Паљење свећа када нестане струје чини се као класично решење, али то никако није најсигурнија опција. Деца или кућни љубимци лако могу да сруше свећу и никада не бисте смели да је оставите без надзора када идете из собе у собу. Пазите и када рукујете са држачима свећа, који могу да постану веома врући уколико оставите да свећа гори предуго. Уместо свећа, боље решење биће да на одређена места у дому где вам је светло најпотребније ставите ручне светиљке на батерије.

2. Остављање већих апарата укљученим у струју – Чим нестане електричне енергије, искључите из струје све веће апарате у дому, попут телевизора, рачунара и сличних апарата, а мање само можете да угасите, попут лампи и радија. То је важно, јер уколико сви апарати остану укључени, када се струја врати може доћи до струјног удара који ће спржити електронске направе или преоптеретити струјно коло у вашем дому.

3. Пречесто отварање фрижидера или замрзивача – Уколико током нестанка струје не отварате фрижидер или замрзивач, хладан ваздух ће остати унутра и спречити да се намирнице покваре. Штавише, неотворен фрижидер може да одржава одговарајућу температуру барем четири сата, а у добром замрзивачу намирнице могу бити сигурне и до два дана. Ако до нестанка струје дође када је напољу вруће, препоручује се да ставити прекривач на фрижидер и замрзивач, који ће послужити као додатни слој изолације.

4. Не дозволите да се славине превише охладе – Уколико струје нестане током зиме, постоји опасност да се вода у славинама замрзне, што може довести до пуцања славина. Док су пипе у новијим и реновираним кућама вероватно правилно изоловане, у старијим кућама добро је проверити пипе у подруму, гаражи и спољни водовод. Ако су пипе неизоловане умотајте их у изолацијску пену, старе прекриваче или прешкире и оставите да вода лагано цури, како бисте смањили ризик од смрзавања.

5. Не смете да користите сву воду одједном – Код дужег нестанка струје, топлу воду треба трошити умерено јер може доћи до њеног недостатка. Стога, како у вашем дому не би понестало воде, будите штедљивији с водом када се туширате и пуштате воду на WЦ шољи.

6. Претерано коришћење мобилног – Како бисте скратили досаду док нема струје, можда ћете и посегнути за мобилним како бисте сурфовали интернетом или играли игрицу, али припазите да не претерате и да вам се на телефону не потроши батерија. А у оваквој ситуацији свакако је добро уз себе имати мобилни са пуном батеријом, у случају да морате да обавите хитан позив. Како бисте додатно сачували батерију, искључите све апликације које тренутно не користите.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here