Шта је потребно собним биљкама током зиме?

Собне биљке у зимском периоду су изложене бројним изазовима

Фото: Canva

Недостатак светлости, сув ваздух, исушивање супстрата, појава гриња су само неки од проблема који се јављају у зимском периоду.


Собне биљке у зимском периоду су изложене бројним изазовима. Светлост је смањења, а ваздух је сух због грејања. То их чини осетљивим на нападе штеточина и појаву обољења. Потребно је правилно одредити када и у којој количини заливати.

Обезбедите довољно светлости и воде

Највећи проблем је што су дани краћи и већина собних биљака пати од недостатка светлости. Све их је потребно поставити што ближе прозору, али не у близини грејних тела или изнад радијатора. Потребно је избегавати места где се отвара прозор због уласка хладног ваздуха у просторију и наглих промена температуре.

Неким биљкама ће боље одговарати светли ходници и просторије са нижом температуром од 16 до 20ºЦ. Такви услови ће одговарати папратима и фикусима.

За неке врсте је потребно редовно заливање, јер у оваквим условима се земља у саксијама и посудама брзо исушује. За биљке које цветају у овом периоду потребно је обезбедити одговарајућа ђубрива, најчешће течна која се додају приликом заливања. Већини биљка ће бити довољно да се заливају једном седмично. Не треба претеривати, посебно када су у питању кактуси и орхидеје.

Ваздух у просторијама је сув и због тога је неопходно редовно прскати водом и брисати прашину са листова. Влажење листова ће спречити појаву смеђих врхова. У просторији влажност може да се повећава овлаживачима, собним фонтанама. Алтернативно, можете тањириће напунити куглицама глине и прелити водом и тако осигурати већу влажност у близини биљака. Куглице имају особину да полако отпуштају влагу у дужем временском периоду.

Заштитита од штеточина

Због сувог ваздуха и високе температуре често се јављају разне врсте гриња. Повећањем влаге смањује се могућност њиховог размножавања и развоја. Када уочите њихово присуство потребно је брзо реаговати, јер имају велику моћ репродукције.

Нападнуту биљку је потребно залити и добро опрати, најбоље направити благо туширање. Однесите је у другу просторију где нема другог биља. Од природних средстава за сузбијање се користе она на бази уља неем-а, уљане репице, белог лука или дувана. Помоћи ће и жуте лепљиве плоче на бази феромона на које се лепе за летеће форме штеточина.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here