Ствар која данима буни људе у Србији: Зашто не можемо да одвојимо чеп од флаше

Чепови су од недавно причвршћени пластичном везицом за врх флаше

Фото: N1

Сигурно сте приметили да пластични чепови са неких флаша воде, газираних пића и сокова више не могу да се одвоје од амбалаже.


Иновација је та што чеп више не може да се скине, тј одвоји од флаше, већ је причвршћен пластичном везицом за врх флаше.

Реч је о директиви Европске уније која је усмерена на рециклажу већих количина пластике, него што је то случај до сада.

У мају 2018. Европска унија је најавила нову директиву о томе како поступати с пластичним производима за једнократну употребу. Према тој директиви ће се, између осталог, пића продавати само у пластичним боцама на којима је чеп причвршћен на боци. Директива је изгласана 5. јуна 2019. године, а произвођачи имају обавезу да своје производе у циелости прилагоде до децембра 2024. године.

Колико пластика загађује животну средину врло је јасно и забињавајуће. Према подацима Европске комисије чак 80 одсто отпада у морима је пластика која негативно утиче на животиње и екостистем, а затим доспева и у наш ланац исхране.

Пластични отпад се не разграђује као органски. Разградња пластике у природи може да траје стотинама годинама.

Чување животне средине и смањење пластике стога је постало од велике важности. Како се дешава да се чепови губе и да приликом скупљања флаша за рециклажу чепови не буду присутни на флашама дошло се на идеју да чепови постану неодвојиви део флаше.

То осигурава ситуацију у којој ће пластична флаша која дође на рециклажу увек бити заједно са чепом. За чеп је познато да је део амбалаже који се теже разграђује и рециклира.

Иако иза ове иновације стоји једна добра еколошка прича, уобичајним потрошачима испрва је било чудно зашто чеп не могу да одвоје од флаше.

Многима је незгодно да конзумирају пиће директно из флаше због чепа који се „мота“ око лица.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here