Енергетска пића и малолетници – у Србији ђаци наплаћују гутљај

Неколико земаља у Европи већ је ограничило или забранило продају енергетских пића малолетницима

208
Фото: Getty images

Неке земље Европске уније и окружења забраниле су продају енергетских пића малолетницима. Истовремено, код нас је стигао напитак који кошта хиљаду динара и који деца на гутљај продају својим другарима у школи. Промовишу га њихове Тикток звезде, а зарађују трговци, преноси РТС.


Ни сличице фудбалера, кошаркаша, игрице, изгледа да ништа није занимљиво деци ако није популарно на Интернету. А најновије енергетско пиће управо рекламирају најпознатији јутјубери и тиктокери. Стигло је у Србију пре месец дана, може да се купи само на бензинским пумпама и није јефтино.

„Деца су једноставно поводљива, желе да се нађу на Интернету, да су популарна. Супруг и ја смо причали са својом децом и указали смо им да је то штетно и да уопште не треба да размишљају о томе“, каже мајка Слађана Савић.

Последице нису исте за свакога. Једна лименка енергетског пића има од 80 до 300 милиграма кофеина. Одраслој особи не смета ако дневно унесе у организам 200 до 300 милиграма, што су отприлике две шоље црне кафе. Према подацима Европске агенције за безбедност хране, 68 одсто младих између 10 и 18 година пије енергетска пића, као и 18 одсто деце млађе од десет година иако на лименци пише да није за млађе од 18 година.

„Не постоји та горња граница за кофеин код деце испод 13 година, а опет америчка асоцијација педијатара каже да деца од 8 до 13 година могу неких 100 милиграма кофеина у току дана да унесу, али проблем је што кофеина нема само у енергетским пићима и кафама“ каже клинички нутрициониста др Олга Личина.

Деца често пију какао и чајеве, а и ту има кофеина. Већина малолетника је макар једном пробала неко енергетско пиће, иако то већина не жели да призна. Прекомерна употреба може да изазове несаницу, нервозу, гојазност, срчане проблеме и да лоше утиче на ментално здравље. Комбинација са алкохолом је најштетнија, а тако се најчешће конзумира на журкама.

„Мислим да су они мали да би могли сами да доносе одлуку о томе да ли треба да пију или не, мислим да би закон могао да се укључи у причу да малолетницима не буде дозвољено да могу да узму енергетска пића јер не знају који је састав тога. У превозу, на улици, ја их баш виђам и то те генерације основаца или можда почетак средње школе“, навела је родитељ Бранислава Димитријевић.

Алкохол не сме да се продаје малолетницима, али прописи не регулишу продају енергетских пића.

„Вероватно би сва та пића могла да се контролишу на садржај кофеина, затим и адитиви и угљен диоксид су пристуни у тим напицима који би касније могли да изазову многе нежељене ефекте“, напоменула је Ивана Ђуричић са Фармацеутског факултета.

Неколико земаља у Европи већ је ограничило или забранило продају енергетских пића малолетницима. Црна Гора и Словенија забраниле су продају новог енергетског пића јер је контролом установљено да садржи састојак који није дозвољен у безалкохолним пићима, а то је у уторак урадила и Хрватска.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here