Игра на отвореном – зашто је важно да се деца што више играју напољу?

На које све начине игра напољу може да побољша детињство малишана и зашто треба што више да подстичете децу да се играју у природи?

pexels.com/photo/a-boy-playing-with-a-toy-truck-6138214/

Игра напољу даје деци прилику да истражују природно окружење и доживе разне авантуре. На отвореном малишани кроз игру тестирају своје физичке границе и способности, изражавају се и граде самопоуздање. Скакање, трчање, шутирање, педалање, бацање – свака од ових активности је заправо одлична за кондицију и физички развој детета, али има и изузетно позитиван утицај на његово ментално здравље.
На које све начине игра напољу може да побољша детињство малишана и зашто треба што више да подстичете децу да се играју у природи?

Јачање физичког здравља и имунитета

Нигде није боље него на отвореном за трчање, скакање, бацање лопти, хватање, повлачење, подизање и ношење предмета. Све ове радње захтевају моторичке вештине које се усавршавају вежбањем. Малишани који се играју напољу добијају аеробне вежбе и стичу вештине, као што су гурање и повлачење играчака и опреме за игру на отвореном. Возила и трактори за децу са педалама су омиљене играчке, јер их подстичу на кретање, али и покрећу игру улога. Када вози трактор са приколицом или има неке додатке за копање – лопатицу, грабуљицу, дете постаје мали пољопривредник или вртлар.
Развијање маште упоредо са јачањем костију и мишића је дефинтивно нешто што сваки родитељ жели за своје дете. Када се играју напољу на сунцу, малишани сагоревају више калорија, стварају витамин Д у телу, а све то неоспорно помаже у спречавању гојазности и смањује ризик од хроничних болести. Када се уз то дете још и изванредно забавља, бенефити овакве игре се удвостручују.

Допринос когнитивном и емоционалном развоју

Неструктурирана игра на отвореном помаже деци да науче да се смењују, деле и развију друге позитивне вештине понашања. Ако се играју вани, прилике да истражују су бројније, а шансе за развијање креативности и инветивности веће. Могу да уче о свету око себе, да измишљају нове игре и правила и забављају се са браћом и сестрама или друговима. Свака од ових интеракција заправо помаже у побољшању комуникације, али унапређује и вештине организације.
Не треба занемарити ни чињеницу да свеж ваздух и слободна игра смањују ниво стреса. Деца су опуштенија и веселија када проводе минимум сат времена напољу сваког дана.

Побољшање сензорних вештина

Деца која се редовно играју напољу имају бољи вид на даљину од деце која су увек у затвореном простору. Када говоримо о малишанима предшколског узраста, нарочито је важно да имају могућност да уче нове ствари кроз сва чула. Помислите само уживање детета када угледа неку животињу по први пут (вид), када се заустави у парку да помирише цвеће (мирис и додир), док се јури и скаче по барицама након кише (додир и слух) или можда једе јабуку убрану са дрвета (укус).
Са друге стране, деца која проводе више времена пред екранима, било да је реч о телевизији или другим електронским уређајима, користе само два чула – вид и слух. Дакле, већ можемо бити забринути због негативног утицаја на развој перцептивних способности малишана.

Повећан распон пажње

Још један од разлога због ког треба увек дати предност игри на отвореном јесте чињеница да се овим путем развија радозналост. Деца су усмеренија себи и веће су шансе да ће дуже остати фокусирана на одређене задатке.
Активности и све игре напољу захтевају да дете има покретачку енергију, да се укључи и буде део нових авантура и игара. Ако проводи више времена у затвореном, ускраћено је за ове прилике и биће мање спремно да одржи пажњу о каквим год обавезама и задацима да је реч.

Срећно одрастање

Спољно светло стимулише рад пинеалне жлезде, тј. епифизе која се налази у мозгу и између осталог лучи мелатонин, хормон који регулише спавање и будност. Овај део мозга је од круцијалног значаја за наш имуни систем, јер чини имунитет јаким као и да се осећамо срећније.
Боравак у природи такође је повезан са побољшањем расположења и срец́е. Додатна предност је и то што ц́е деца која се идентификују са природом вероватније постати одрасли који цене природу и желе да заштите животну средину.

Охрабрите дете да се игра напољу

Без обзира на то да ли је реч о двогодишњаку ког морате да пратите или осмогодишњаку који се удубио у неку игрицу на телефону, као родитељи увек можете да подстакнете дете да се игра напољу. Добра је идеја да охрабрите свог малишана да изађе ван неколико пута дневно, ако то околности и обавезе дозвољавају.
Ако имате двориште, то је идеално игралиште за почетак. Некад ће бити довољно само да упутите дете ван и дозволите му да само смисли своју игру. Наравно, млађој деци је потребан надзор и помоћ одраслих да би остали безбедни, али зато старији малишани (школарци, на пример) и те како могу да се забаве и буду сигурни када се играју без родитеља у свом дворишту. Уколико имате довољно простора, дете може да вози трактор или бицикл, да се љуља, игра с лоптом или трчи.
Неке корисне “стратегије” када имате млађе дете подразумевају то да се ослоните на њихову природну жељу да “помажу”. Укључите малишана у рад као што је свакодневно заливање баште, одржавање травњака, чишћење прилаза или пак простирање веша.
За оне који немају двориште и башту, увек је практично издвојити мало времена за одлазак у оближњи парк или игралиште. Ово су сјајна места да се деца изјуре, али и да сретну друге малишане за игру. Свака шетња до парка је прилика да дете подучите и неким основним правилима понашања у саобраћају и о безбедности на путу. Наравно, једна од најлепших ствари које долазе са заједничким изласком у природу или на игралиште јесте квалитетно време које као родитељи проводите са својим дететом.
Према томе, корист од игре на отвореном је вишеструка како за децу тако и за одрасле. Забавно је, обогаћује детињство и уједно пружа могућност да се малишани правилно развијају – физички и емоционално. Ово је и више него довољно разлога да са првим данима пролећа изведете децу напоље.
Фотографије:

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here