Све што треба да знате о сагласности родитеља за путовање детета преко границе

У сезони путовања у иностранство, једна од честих дилема родитеља је ко и како даје сагласност за путовање малолетног детета ван Србије, ако они на тај пут одлазе без или са једним родитељем.

Оно што треба да знате то је да морате да обезбедите оверену сагласност, која по потпису код нотара кошта око 300 динара. Она је потребна од оба родитеља без обзира на њихов брачни статус, односно од другог ако малолетно лице ван Србије иде у пратњи једног.

Наиме, од 2018. године новим Законом о граничној контроли малолетна лица су, уз општи режим, уведена и у посебан режим граничне контроле, који важи само за њих. Одредбе овог Закона садрже два решења заштитног карактера у корист малолетних лица, од којих се једним решењем ствара обавеза за полицијске службенике, а другим решењем обавезе за лице у чијој пратњи малолетник путује, а није му родитељ или законски заступник.

Новим Законом, како је објашњено, у односу на претходни створене су додатне претпоставке да се када прелазите гранични прелаз Србије превентивно спречи злоупотреба деце и унапреди заштита малолетних лица у целини.

Када је у питању сагласност родитеља за путовање њиховог детета у иностранство, она је увек потребна од стране оба родитеља, без обзира да ли дете границу прелази само или то чини са другим особама које му нису родитељи или законски заступници. Када дете путује у иностранство са једним од родитеља, увек је потребна сагласност другог родитеља, без обзира да ли су родитељи у брачној или ванбрачној заједници, односно, који родитељ обавља старатељство ако су разведени.

То је само једна од ствари коју ако немате, можете бити враћени са границе.

Прецизније, давање сагласности, од случаја до случаја, изгледа овако.

Дете само путује ван Србије са друштвом, школом, спортским клубом или неком другом организацијом

Важе општа правила Закона, односно, за прелазак државне границе малолетно лице до навршене 16. године живота мора поседовати оверену сагласност оба родитеља, ако они заједнички врше родитељско право, или законског заступника уместо родитеља.

Дете путује ван Србије само, односно без родитеља који су у браку

Важе општа правила Закона, односно, за прелазак државне границе малолетно лице до навршене 16. године живота мора поседовати оверену сагласност оба родитеља, ако заједнички врше родитељско право.

Дете путује ван Србије са једним од родитеља који су у браку

У овом случају малолетно лице до навршене 16. године живота мора поседовати сагласност родитеља који не путује са њима и он ту сагласност даје родитељу који путује са дететом.

Дете путује ван Србије само, а његови родитељи су разведени

Потребна је оверена сагласност оба родитеља, сем у случају ако они заједнички не врше родитељско право, већ то право врши један од родитеља самостално. У том случају мора поседовати оверену сагласност оног родитеља који самостално врши родитељско право.

Дете разведених родитеља путује ван Србије са једним од родитеља

Потребна је оверена сагласност родитеља који је не путује, сем ако он не врши заједничко родитељско право, и коју ту сагласност даје родитељу који са малолетним лицем до навршене 16. године живота путује ван граница Србије.

Шта ствара забуну?

Забуну у вези са давањем сагласности за путовање малолетног лица у иностранство заправо ствара оно што претходи преласку границе и изласку из Србије, а то је издавање путне исправе, односно, пасоша детету. У том процесу, ако само један родитељ самостално обавља родитељско право, примењује се судска пресуда којом је то родитељско право регулисано и у којој мора бити наглашено да родитељ који подноси захтев за издавање путне исправе за дете, самостално обавља родитељско право и да има право, између осталог, да са дететом путује у иностранство или самостално даје сагласност за његово самостално или путовање у пратњи другог лица ван граница Србије.

Шта је сем сагласности потребно за излазак из земље?

Поред оверене сагласности у наведеним случајевима, деци је потребан и пасош, с тим да у одређеним случајевима границу могу прећи и са личном картом на коју деца у Србији имају право од десете године живота. Деца старија од десет година са личном картом могу прећи границе са Црном Гором, Босном и Херцеговином и Северном Македонијом.

Колико кошта сагласност за путовање ван Србије?

Потврда, односно, оверена сагласност се добија код нотара и цена ове услуге је 300 динара по потпису, дакле, ако је даје само један од родитеља. Ако је потребна сагласност оба, ова услуга кошта 600 динара.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here