Labudovi na obali, deca na jezeru

3101

BAČKA PALANKA: Oni što se može ovih dana videti u priobalju Dunava, a na samoj periferiji Bačke Palanke, daleko je od zimske idile, jer ekstremno niske temperature, led i sneg okovali su zalivno jezero „Tikvara“, bare i rukavce, a Dunavom plove sante. Ljubitelji ptica procenjuju da u neposrednoj blizni grada ima nekoliko stotina labudova, a sada su u neprilici, grupišu se na obali, ne boje se ljudi već od njih očekuju pomoć. Prvi na ruci našli su im se ribočuvari ovdašnje Ustanove za sport i rekreaciju „Tikvara“ koja upravlja istoimenim Parkom prirode u čijem sastavu je i jezero površine od preko 40 hektara.

Izgleda da upozorenje nadležnih nije naišlo na razumevanje jednog dela građana Bačke Palanke koji se šetaju preko zaleđenog jezera i što je najgore sa sobom vode malu decu, vuku ih na sankama ili se mališani klizaju. Ovo je prava avantura, jer bolji poznavaoci ovih voda kažu da u ledu i sada ima rupa koje su prekrivene snegom, jer na dnu jezera postoje topli izvori, pa se na tim mestima može propasti.

U isto vreme, u centru Bačke Palanke postoji veštačko klizalište gde je klizanje za decu do 14 godina besplatno, a za starije se plaća simboličnih 100 dinara za jedan sat. Takođe, deca se mogu sankati i u pojedinim ulicama, ali i na periferiji grada prema šumi Bagremara gde ima bržuljaka što je idealno za sankanje, a ne zaleđeno jezero kome, iako je pod ledom, nikada ne treba verovati što je praksa mnogo puta potvrdila.

Izvor: Dnevnik

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here