Deca iz OŠ „Braće Novakov“ u poseti Etnodomu

1208

Žiaci 3. ročníka Z. Š. „Bratov Novakovcov“ v Silbaši s učiteľkou Silviou Gašićovou navštívili Slovenský etno dom, ktorý sa nachádza v ich osade.


Spolu dvadsať detí zo srpskej triedy malo tak príležitosť bližšie sa zoznámiť s ľudovou kultúrou Slovákov a aj pri tejto návšteve si znovu uvedomiť, aké bohatstvo má miesto ich narodenia vzhľadom na existenciu viacerých kultúr, ktoré prispievajú k jednote rozmanitosti tohto kraja. Hostiteľky Milina a Zuzana Sklabinské deťom hovorili o význame zachovania ľudovej kultúry, o tom, aký bol život Slovákov v Silbaši v minulosti a ako si kedysi ľudia vedeli zariadiť svoju každodennosť. Návšteva bola vhodná aj na to, aby si niektoré deti vyskúšali slovenský odev a vyfotili sa v ňom. A ked´že sa vonku schyľovalo k dážd´u, všetci spoločne sa naučili a veselo zaspievali slovenskú pesničku pre deti – Prší, prší, len sa leje.


Učenici 3. razreda O.Š. “ Braće Novakov“ u Silbašu sa učiteljicom Silvijom Gašić, posetili su slovački Etno-dom koji se nalazi u njihovom mestu.


Dvadesetoro dece srpskog odeljenja imali su priliku da se bliže upoznaju sa narodnom kulturom Slovaka i da prilikom ove posete shvate kakvo bogatstvo ima njihovo rodno mesto, s obzirom na postojanje različitih kultura koje doprinose jedinstvu različitosti ovog kraja.

Domaćice etno-doma Milina i Zuzana Sklabinski govorile su deci o značaju i očuvanja narodne kulture, kao i o tome kakav je bio život Slovaka u Silbašu u prošlosti i kakva je bila njihova svakodnevica. Neka deca su ovu posetu iskoristila da isprobaju i fotografišu se u slovačkoj narodnoj nošnji. Vreme je bilo kišovito, pa su tokom ovog druženja naučili i svi zajedno zapevali dečiju slovačku pesmu „Prší, prší, len sa leje“.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here