Да ли је сад идеално време да изнесемо мушкатле?

Када мушкатле изнети напоље?

Мушкатла је биљка која је донета у Европу из Јужне Африке још почетком 18. века када је и освојила све заљубљенике у баште.


Мушкатле се сматрају симболом радости и лепоте и најпопуларније су цвеће за терасе у Србији. Почетком зиме смо их уносили у домове како бисмо их сачували до следећег пролећа, које је све ближе.

Не захтевају посебно одржавање, па их то чини још повољнијим.

Најбоље температуре за гајење мушкатли су од 10 до 27 степени. Тако да време за њихов велики повратак на терасе близу. Ипак, како бисмо били сигурни најбоље је да пратимо температуре напољу како нас „зубато сунце“ не би преварило.

Најбезбеднији период за изношење кућних биљака је генерално месец април. До тада долази до честог варирања у температурама. Такве промене у времену могу бити лоше за биљке тако да је боље да још мало сачекамо.

Почетком пролећа мушкатле треба да орежемо и залијемо. Уклонимо све увело лишће и припремимо их за нова цветања. Пожељно је и да их пресадимо. Тада је ово многима омиљено цвеће балкона спремно да поново „угледа“ директно сунце.

Заливање мушкатле

Приликом заливања важно је да оставите да се земља осуши, а затим добро залијте. Уколико сте их током зиме увели у период мировања сада можете да очекујете да биљка процвета и засија пуним сјајем. Ако биљка не изгледа добро, сада када желите да је изнесете на терасе, можете да је пресадите, чиме ћете да је освежите и подстакнете раст.

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here