Odata pošta mornarima nastradalim kod Čelareva

3
2261

Rečna flotila Vojske Srbije odala poštu mornarima nastradalim početkom rata 1941. godine. Monitor „Drava“ kraljevske mornarice oborio 14 aviona. Kapetan Aleksandar Berić potonuo s brodom.


Meštani tadašnjeg Čiba, a današnjeg Čelareva, sela nedaleko od Bačke Palanke, nisu ni slutili da će biti svedoci jedne od najvećih bitaka Aprilskog rata, posle bombardovanja Beograda 1941. godine. A upravo to se dogodilo 12. aprila pre 77 godina, kada je Aleksanar Berić, komandant kraljevskog broda „Drava“, prihvatio neravnopravnu borbu protiv nacističke avijacije.

Brod je posle više naleta bombardera potopljen, a Berić je herojski ušao u istoriju kao jedini kapetan koji je na reci podelio sudbinu svog broda, potonuvši s njim i još 76 članova posade na 1287. kilometru Dunava.

Ovaj podvig decenijama je bio zaboravljen, sve dok Rečna flotila Vojske Srbije nije počela da obeležava sećanje na heroja Berića.

Tako su i u četvrtak tri broda ove jedinice isplovila iz baze u Novom Sadu, koja nosi ime upravo po heroju Beriću. Na mestu potapanja broda održano je opelo, a posade rečnih ratnih brodova odale su poštu nastradalim herojima.

Venac su, uz vojne počasti, u talase Dunava spustili kapetan bojnog broda Andrija Andrić, komandant Flotile, i unuke heroja Berića Aleksandra i Biljana.

Inače, pre te, poslednje borbe – zabeležili su istoričari, a podsetio je poručnik fregate Dragan Spasojević, oficir Rečne flotile Vojske Srbije – posada ovog monitora, jednog od najmoćnijih ratnih rečnih brodova tog vremena, oborila je 14 i oštetila 16 nacističkih aviona i dva mađarska ratna broda.

Sam monitor „Drava“, jedan od četiri broda ovog tipa u mornarici Kraljevine Jugoslavije, rat je zatekao na položaju nedaleko od Bezdana, na granici s Mađarskom. Već prvog dana rata, 6. aprila, njegova posada naterala je u beg četiri mađarska ratna broda, pošto je dva teško oštetila.

Posle toga, napali su ih avioni. Napade iz vazduha uspešno su odbijali, a štitili su i pregrupisanje pešadijskih jedinica. Vojska i država, međutim, već su bile na kolenima.

– Kapetan Berić je ostao bez veze sa nadređenom komandom i odlučio je, u noći između 11. i 12. aprila, da se brodom uputi prema Novom Sadu – podsetio je na ove teške dane Spasojević. – U sedam časova i petnaest minuta otkrili su ga nacistički avioni. Data je uzbuna – „Pazi vazduh“, a Berić je naredio da se na brodu istakne jugoslovenska zastava. Četiri grupe od po tri aviona „junkers 87“ – „štuka“, počeli su napad. Sa „Drave“ je uzvraćeno vatrom. Vožnjom u cikcak pokušavali su da izbegnu bombe, ali Dunav je na tom terenu vrlo uzan.

Aleksandar Berić

I pored toga, u borbi koja je trajala pola sata oborena su tri aviona. Brod je, međutim, teško oštećen bombama i počeo je da tone. Preživelo je desetak članova posade.

– Kapetan Berić, sa još 76 heroja, podelio je sudbinu broda kojim je komandovao – objašnjava Spasojević. – Potonuo je sa brodom, pozdravljajući državnu zastavu. Zadnji zapis u brodski dnevnik unet je u osam časova.


 

HTELI U PEŠADIJU

KAPETAN Berić, kako objašnjava Spasojević, planirao je da potraži informacije i nova naređenja u komandi Flotile u Novom Sadu. Ako u tome ne uspe, plan mu je bio da s mornarima onesposobi brod, da pređu na Frušku goru i zatim nastave borbu kao pešadijska jedinica.

3 KOMENTARA

 1. Komunisti su godinama krili mnoge stvari o kraljevskoj vojsci,junackim borbala i cetnickom pokretu!Taj deo istorije je izbrisan,zato mnoge generacije ne znaju nista,sve je pocelo sa Titom a pre toga je ovde bio mrak i praznina!

  • “,sve je pocelo sa Titom a pre toga je ovde bio mrak i praznina!“
   tako je laki jer taj strip je objavljen u vreme titove srbožderačke vlasti!!!?
   a pošto ste vidim visoko edukovani da svima nama objasnite zašto partizani
   nisu oslobodili jasenovac, jer imam informaciju da za tim nije bilo potrebe
   jer su ga četnici oslobodili odmah početkom rata
   i da su prle i tihi bili pripadnici
   ilegalaca draže mihajlovića u beogradu…

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here