Obeležen Spasovdan

889

OBROVAC: U Obrovcu dana 17. maja 2018. godine održane su tradicionalne Spasovdanske litije kod krsta na izlazu ka Tovariševu.


Ovom prilikom se okupio do sada najveći broj stanovnika Obrovca, svih starosnih doba. Krst kod kog su održane litije postavili su Obrovčani 2006. godine u spomen dobrovoljaca oslobodilačkih ratova Srbije 1912. – 1920., a na inicijativu potomaka naših ratnika.

Svečanost je održana povodom 170 godina istorijske Majske skupštine i obeležavanja 100 godina prisajedinjenja Vojvodine Srbiji. Liturgiju je uz prisustvo građana služio mesni sveštenik Miroslav Tronkolović, nakon čega je u povorci veliki broj stanovnika krenuo kroz centar sela ka krstu.

Na čelu povorke bila su crkvena obeležja LITIJE, a predvodili su ih članovi crkvenog odbora: Kolar Dušan – Duštin, Mikica Jovin, Đurica Radivojkov, Čolin Miodrag, Medić Slavko i Jović Boško.

Litiju – nebo (crkveni naziv) nosili su braća Milovac, Petar i Marko, zatim Gluvić Čedo i Medić Stanko. Za organizaciju su bili zaduženi Stojan Temerinac, Jovin Lazar i Radivojkov Svetozar, a proslavi je prisustvovao i veroučitelj Miroslav Maksimović sa grupom učenika OŠ „Žarko Zrenjanin“ iz Obrovca.

Po dolasku do krsta veroučitelj je održao kraći govor i tom prilikom blagosiljao sve prisutne, sva obrovačka polja, da što bolje rode, a da štete i nesreće bude što manje. Na kraju je rečeno da se Spasovdan uvek obeležava četvrtkom, 40 tog dana od Vaskrsa, a 10 dana pre Svete Trojice (Duhova). Posle Održane Liturgije Đorđe Jovin – Pisili poznati obrovački kulinar pripremio je ručak za sve učesnike ovog događaja, a za koji su sami učesnici Litija dali svoj doprinos.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here