Iz svekrvine perspektive: Kako biti dobra snaja?

Diane je penzionerka, domaćica, mama petoro dece, ima tri snaje i sedam unuka.

0
452
Foto: Ken Tannenbaum / Shutterstock.com

Kao žena s pravim iskustvom odlučila je reagovati na ono što stalno viđa na Internetu. Članke s popisom što svekrve smeju, odnosno ne smeju raditi.


Kako bi taj odnos bio puno bolji odlučila je i napisati popis stvari kojih se i snaje trebaju pridržavati.

Nemoj mi reći “kako sam uvijek dobro došla”

Ako to ne misliš, nemoj to govoriti. Nisam mislila kako ću morati dogovoriti sastanak da bih videla svoje dete i unuke, ali ako je to ono zbog čega će nas odnos biti uspešan, onda ću to učiniti. Potpuno shvatam da je nepristojno doći kod nekoga bez najave, ali iz nekog razloga, vi se nikada ne javljate na telefon. Tako.

Javi se na prokleti telefon

Ja nisam netko tko ti pokušava prodati novi tepih ili novu telefonsku pretplatu. Ja sam majka tvog supružnika, baka tvoje dece i mogla bi mi barem pokazati poštovanje javljanjem na telefon i samo reći: “Oprosti, imam pune ruke posla i ne mogu sada razgovarati”.

Iako obožavam svoje unuke, nisam večna besplatna čuvalica

Suprotno od onoga što mislite, imam svoj život. Ako želite da čuvam vašu decu, a verujem da biste bili oduševljeni, prvo me morate obavestiti, tako da mogu promeniti svoj raspored. Ako očekujete da poštujem vaše vreme i prostor (vidi 1. tačku), očekujem istu pristojnost. Obećavam da ću se javiti na telefon kad nazovete.

Foto: Photographee.eu / Shutterstock.com

Ponašaj se kao odrasla osoba, nemoj o meni pričati iza leđa

Sigurna sam da moje dete ne želi biti stavljeno između dve vatre, kao što to ne bi ni ti volela, pa ako imaš problem sa mnom, obuci gaće velike devojčice i dođi razgovarati sa mnom.

Pasivno-agresivno je agresivno (da ne spominjem nepristojno)

Nemoj mi reći koliko lepo izgleda moja kuća, a zatim slijedi neki komentar o tebi, voleli biste da imate više vremena za uživanje u svojoj deci umjesto da čistite. Imate malu djecu. Ja nemam, svoje sam napravila. To je prilično jednostavan koncept. Moja čista kuća nije automatski udarac na tvoje veštine u domaćinstvu. Obrambeno malo?

Ne kupuj mi odeću ili stvari, ako su drastično drukčije od mojih

Ne volim prigovarati darovima, ali mislim da je prilično jasno da kupujemo na radikalno drugačijim mestima. Poklon bon ili nešto što su deca napravila prihvatljivo je i ceni se. Ne znam jeste li primijetili, ali u mojoj kuhinji nema ni jednog crvenog petla, pa nisam sigurna gdje ste tačno mislili da stavim te suvenire koje mi još uvek kupujete.

To je moj novac i moja stvar gde ću ga potrošiti

Ako želim obasipati svoje unuke darovima, to je zato što ih volim i imam mogućnosti to učiniti. Nije sramotno ako niste u mogućnosti vratiti svaki dolar koji sam potrošila.

Izvor: Photographee.eu / Shutterstock.com

Želim da moj sin ima sretan brak, ali trebaš znati da sam ja mama

Uvek ću biti mama. Ako se zbog smrti, razvoda ili napuštanja vas dvoje razdvojite, ja ću i dalje biti ovdje da pokupim komade. Vaša djeca će jedom odrasti, a onda ćeš ovo razumjeti.

Shvataš da sam ja stvorila muškarca za kojeg si se ti odlučila udati

Možda ne razumem trendove u roditeljstvu i psihološkim istraživanjima, ali prema tome što si ti odlučila mora da sam napravila nešto dobro. Ne moraš osuditi svaku reč koju kažem, i oprosti mi što preteram s ponekim neželjenim savetom, ali imam godine i godine iskustva. Nešto mora biti dobro. Možda bi s vremena na vreme mogla poslušati neke od njih.

Suprotno onom što misliš, ne pokušavam te kontrolisati ili osuditi

Ok, možda te ipak malo osudim. Ne mogu sebi pomoći. Ipak pokušavam to ne činiti. Samo želim da moj sin bude sretan i da ima dobar život, a to isto želim za svoju unučad. Moj sin je tvoj suprug, ali je još uvik sin, brat, ujak, nećak i tata, i sve to u jednom. Moraš deliti, sviđalo ti se to ili ne. Mogla bi naučiti biti milostiva u tome. Ja sam morala.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here