Održan „Dunavski vez“

1172

Ljubitelji ručnih radova su ove subote imali priliku da prisustvuju  međunarodnoj manifestaciji Dunavski vez u organizaciji žena Zlatne ruke koja je održana u centru Bačke Palanke.


Manifestacija „DUNAVSKI VEZ“ zamišljena je kao skup velikog broja ljubitelja ručnih radova sa područja dunavske regije (od Švarcvalda do crnog mora) i takmičarskog je karaktera.

Danas je na manifestaciji učestvovalo pedeset izlagača iz Srbije i insotranstva. Kroz ovaj projekat rade se i dva projekta, a to je „Bački ručak“ i „Viego“ u saradnji sa organizacijom iz Mančestera. Projekat se zasniva na zalaganju da žene koje rade ručne radove i kućne radinosti ostvare pravo na penziono i socijalno osiguranje. „Udruženje zlatne ruke“ već četiri godine učestvuje u borbi za prava žena koje se bave ovakvom vrstom posla.

Na manifestaciji se, kao i prethodnih godina, birao najbolji rad u vezu dunavskog cveta.

Nagrada za najbolji rad je originalna bačka narodna nošnja (na fotografiji), koju izrađuju žene iz udruženja „Zlatne ruke“. Ove godine je treću nagradu odnela (korpa) Ljupka Ilišević iz Futoga, Druga nagrada (Umetnička slika ULS „Petar Tomić“) je otišla u Novi Bečej i nju je osvojila Kreativna radionica „Sunockret“ , a prvu nagradu je osvojilo Uduženje „Aranje“ iz Vrbasa.

Dobitnice nagrada

Žene iz raznih udruženja sa teritorije Vojvodine, kao i iz Makedonije, Bugarske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore su izlagale i prodavale svoje ručne radove. Bačku Palanku su tom prilikom su posetiili gosti iz Bača, Kule, Subotice, Futoga, Vrbasa, Novog Sada, Bečeja.

Po drugi put Dunavski vez prati i radionica keramike u organizaciji udruzenja „Keramistika“ gde su deca imala priliku da budu u dodiru sa pravom grnčarskom glinom.

Mogle su se videti heklane zavese, rukavice, marame, štrikani šalovi i kape, dekupaž tehnika na raznim stvarima, kao još mnogo ručno rađenih stvarčica i umetnina.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here