Manifestacija „Vinkovo u Iloku“

741

ILOK: Vinski klaster Srem, Grad Ilok i Turistička zajednica grada Iloka i ove godine organizuju manifestaciju „Vinkovo u Iloku“ u terminu od 18. do 22. januara 2019. godine.


Prošli su praznici i većina se još navikava na to da je produženi odmor gotov, zbrajamo troškove na koje se tekom praznika nismo hteli oslanjati, navikavamo se na slabiju hranu i još uvek umesto 9 pišemo 8 kada negde moramo napisati datum. Melanholični smo i raspoloženje nam nije u nekom usponu, kao ni vreme napolju koje zapravo samo poziva ćebe i neki dobar film uz prigušeno svetlo – stanje popularno nazvano postpraznična depresija.

U Iloku se s tim dobro bore već dvadeset godina zaredom, a ove godine, dvadeset i prve, ponovo niko neće ostati ravnodušan kada ugleda predivne sremske prizore vinograda, konje te vinogradare koji će vas ugostiti na najlepši mogući način u svojim vikendicama, a moći ćete uživati i u iskušavanju najfinijih traminaca.

Vinkovo započinje tamburaškim spektaklom u petak, 18.1. u 20 sati u zajedničkom vinskom šatoru Vinskog klastera u staroj jezgri. Publiku će zabavljati dva odlična, mlada benda; TS Žitna Polja i Aurelius Band.

U subotu, 19.1. program počinje nešto malo pre podneva, odnosno u 11 sati. U 11 sati započinje pokladno jahanje, a tačno u podne pokladni sajam. Pokladni sajam održavaće se u staroj jezgri gde će se pripravljati čvarci, fiš paprikaš, lovački i mesni specijaliteti te šaran na rašljama, a posetitelji će moći videti i kupiti razne tradicionalne rukotvorine.

[wonderplugin_slider id=64]

 

Dok se sva ta hrana priprema, pa kasnije i konzumira, piće se najfiniji iločki traminci, a onda će posetitelji odlučivati koji je najbolji. Dok će jedni uživati u dobroj hrani i pokojoj kapljici (više) traminca, drugi će na ulicama Iloka pratiti pokladno jahanje. Vlasnici prekrasnih konja obući će svoje slavonske košulje i prsluke, staviti šešire te ponosno prošetati ulicama i pozdraviti svoje sugrađane i turiste kojima je ovo atrakcija već dugi niz godina. Drugi dan Vinkova ponovno će se završiti u zajedničkom vinskom šatoru gde se od 20 sati održava vinska zabava uz TS Ringišpil i bend Crno na bijelo.

S obzirom na to da je u subotu dan s raznovrsnim programom, tradicionalni nedeljni doručak na Radošu u vinogradu PZ Trs započeće od 11 sati. Nakon toga sledi druženje, a onda odmor do utorka, kada će na jutarnjoj misi u 7 sati biti blagoslov povodom sv. Vinka, a kasnije tokom celog dana vrata svih vinograda i podruma će biti otvorena za posetioce te će se do dugo u noć družiti s vinogradarima i podrumarima. Verovatno će tu biti i prisećanja nekih dalekih slavljenja Vinkova kao i tradicija koje su se pre više negovale. I stariji će prenositi ovdašnje tradicije onim mladima te će zajedno ispratiti još jedno Vinkovo u Iloku.

Sve dane ponuda će se moći koristiti uz kupovinu kupona, degustacijske čaše ili po ceniku. Organizator Vinski klaster Srem, iločki vinogradari, podrumari, ali i svi Iločani vas pozivaju da se pridružite još jednom Vinkovu i zaboravite na postprazničnu depresiju o kojoj svi toliko pričaju. Jer gde ima dobrog druženja, veselja i dobrog vina, depresiji nema mesta.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here