Šezdeset godina lepe pisane reči

Održana manifestacija "Disov san"

590

Književni klub „Dis“ osnovan je davne 1959. godine i ubraja se u najstarije u Vojvodini. Prvobitno je nastao kao sekcija pri Narodnoj biblioteci „Veljko Petrović“, a 1988. se registrovao kao samostalni književni klub.


Od 2009. godine počinje Međunarodna tradicionalna manifestacija „Disovi dani“ na kojoj gostuje nekoliko književnih klubova iz čitave Srbije. Od 2014. manifestacija se održava pod nazivom „Disov san“ i tradicionalno počinje 10. marta.

Izdavačka produkcija se prezentuje, kako u autorskim poduhvatima (bilo ih je oko 120 do sada), tako i u zajedničkom zborniku radova „Hitac sna“ koji je objavljen 12 puta do sada, a prvi broj je izašao 1969. godine. Od 2011. godine otvoren je Međunarodni tradicionalni konkurs za najlepšu ljubavnu pesmu „Disovo zlaćano pero“.

Književni klub „Dis“ u svojim redovima ima i pisce koji su članovi Društva književnika Vojvodine: Nenad –Neša Živkov, Miroslav Nikolić i Goran Jović.

[wonderplugin_slider id=95]

 

U nedelju, 10. marta, u bioskopu Vojvodina, održana je manifestacija „Disov san“ kao svečanost šezdesetogodišnjeg jubileja. Predsednik Književnog kluba „Dis“, Nenad – Neša Živkov je povodom toga rekao:

– Na svečanosti su učestvovali i bratski književni klubovi „Jovan Dučić“ iz Gajdobre i „Lenka Dunđerski“ iz Čelareva. U programu su još učestvovali i Klub klasične gitare „Akord“, Kulturni klub „Zvono“ i KUD „Petar Kočić“ iz Čelareva (ženska pevačka grupa i dečija folklorna grupa).

– Povodom našeg jubileja pozdravili su nas predsednik SO Bačka Palanka, Mita Lačanski, direktor Kulturnog centra, Marko Knežić i direktor Narodne biblioteke „Veljko Petrović“, Miladin Zorić. Pored pratećeg programa, književni klubovi su se predstavili svojim autorskim pesmama. Program je trajao oko sat i po, a mi smo se lepo družili, a to se ponavlja na manifestacijama gajdobranskog i čelarevskog književnog kluba. Pored toga, učestvujemo na svim manifestacijama gde nas pozovu, nismo još nikog odbili.

– Pomenuo bih nekoliko naših članova, koji su poznati i šire, kao što su Dragutin Beg, pisac dečije poezije, Miroslav Nikolić, Goran Jović, Dušan Antić, Vasilije Papić i drugi. Naš klub putem sufinansiranja ima podršku lokalne samouprave, što malo takvih klubova ima u Srbiji i mi se zahvaljujemo opštini na razumevanju.

– Naša aktivnost se manifestuje i u gostovanjima, bili smo u Bijeljini, Kikindi, Subotici imamo poziv i za Niš. Sasvim je normalno da je za šest decenija bilo i uspona i padova u radu kluba, a od 2008. godine, kada sam ja postao predsednik, počeli smo da radimo intenzivnije i bolje. Cela ova godina je u znaku 60 godina postojanja „Dis“-a, tako da planiramo 13. izdanje „Hica sna“, a zvaće se „Antologija od 1959. do 2019. godine“.

– Obuhvatićemo preko 50 pesnika, a knjigu ćemo promovisati širom cele naše opštine. U planu nam je i dovođenje poznatih pesnika i književnika, a ove godine planiramo i izdavanje autorskih knjiga – završio je Nenad – Neša Živkov, predsednik KK „Dis“, prošlogodišnji laureat Oktobarske nagrade naše opštine.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here