Ambroziju traže u ataru Bačke Palanke, a širi se po varoši

1
2855

BAČKA PALANKA: Opštinsko Javno komunalno preduzeće „Komunalprojekt” obavestilo je građane da je počela akcija suzbijanja ambrozije na celoj teritoriji ove opštine.


Akcijom su obuhvaćena sva naseljena mesta, atarski putevi, kao i grad. JKP podseća građane da su svi vlasnici i korisnici poljoprivrednog i građevinskog zemljišta u obavezi da oko sopstvenih njiva, kuća i prilaza unište ambroziju mehaničkim ili hemijskim putem, a na osnovu Uredbe koju je donela Vlada Republike Srbije o merama za uništavanje i suzbijanje korovskih biljaka.

 

Tako se i u ovom delu bačkog priobalja Dunava godinama u toku leta vodi borba protiv ambrozije, jer ta biljka mnogima izaziva alergije. I dok većina, posebno u urbanim sredinama, misli da je ambrozija negde daleko od njih i da njen polen do njih donosi vetar, istina je da je ima svuda.

Ima je i u samom centru Bačke Palanke u ulici Jugoslovenske armije, toliko je narasla i bode oči da se kroz ogradu širi i na pešačku stazu između nove višespratnice i stare kuće. Zastane poneki prolaznik, merka korov i pita se da li je ambrozija. Oni nesigurni kažu da sve i da nije reč o ambroziji nije u redu da u centru grada deo zemljišta, očito namenjen za stambenu izgradnju, pa zaboravljen, liči na šikaru sa korovima svakakvih vrsta.

Abrozije ovde ima i po kanalima na ivici varoši, pa pored nekadašnjih železničkih pruga, a sve u gradu ili na njegovim rubovima. Zato ambroziju ne treba tražiti samo na skroviti mestima u atarima, obalama kanala, pored poljskih i drugih puteva, jer ona nam je ponekad pred očima, guši nas, a mi u nju svakodnevno gledamo i kao da ne znamo šta činiti.

 

1 KOMENTAR

  1. Pa evo krenite od AVIE i NIS-a,kakav je prostor oko njih…je l oni nemaju sredstava da pokose i ociste deponiju oko njih…mozda mi gradjani treba da organizujemo humanitarnu akciju skupljanja novca da se kupi gorivo da pokose prostor okolo!

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here