Kad „pritegne minus“: Saveti za vozače

0
1370
Ilustracija/Pixabay.com

Ne čekajte jutro da biste se uhvatili u koštac sa zaleđenim automobilom. Pročitajte osam ideja kako da se ne zalede staklo, vrata, a ni brava na vašem automobilu. Međutim, postoji rešenje i za sve one koji trenutno imaju takvu vrstu problema.


Birajte istok

Imate li mogućnosti, uvek automobil parkirajte tako da prednji deo bude okrenut na istok. Tako će prvi jutarnji zraci polako otapati led na vetrobranskom staklu.

Pomažu alkohol i sapun

Napravite tečnost za odleđivanje stakala, koju ćete ujutro samo poprskati po ledu. U bocu stavite litar alkohola, decilitar vode i deterdžent za pranje posuđa. Dobro promućkajte. Postoji još jedan recept – ulijte u bocu s raspršivačem alkohol i vodu u promeru 2 prema 1 (dve trećine alkohola i trećina vode).

Zaštitite brave od leda

Tu pomaže WD40. Ušpricajte ga u brave na automobilu i neće se zalediti preko noći.

Da se vrata ne zalede

Sve što treba da uradite je da premažete gumu oko vrata automobila nekom masnoćom. To može biti glicerin, vazelin, jestivo biljno ulje itd. Uradite to čim izađete iz vozila kako biste ujutru bez problema otvorili vrata.

 

Parola „snađi se“

Ako se nađete negde u gradu, stakla vam se zalede, a kod sebe nemate ni sprej, ni toplu vodu ni strugalicu – posegnite za kreditnom karticom i ostružite led. To će ići malo sporije, ali ipak ćete nakon nekog vremena moći da sednete u auto i odvezete se kući.

Čarape na brisače

Da, dobro ste pročitali. Navucite stare čarape na brisače kako ih ujutro ne biste našli zalepljene za zaleđeno staklo. Ili ih, jednostavno, dignite da ne stoje na staklu pa se neće ni zalepiti.

Spoljni retrovizori na automobilu neće se zalediti ako na njih stavite plastične kese. Možete ih omotati i gumenom trakom.

Zaštita za retrovizore

Spoljni retrovizori na automobilu neće se zalediti ako na njih stavite plastične kese. Možete ih omotati i gumenom trakom.

Karton na stakla

Ovo je odličan način prevencije da se stakla na autu uopšte ne zalede. Umesto kartona možete staviti i stari peškir.

Zaleđena stakla nikada ne polivajte vrućom vodom, jer mogu popucati, posebno ako već imaju manja oštećenja, upozoravaju stručnjaci. Pametniji izbor je mlaka voda koju na staklo nanesete krpom, prenose „Večernje novosti“.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here