U Abraševiću uvek živo

CTKU „Kosta Abrašević“

847

U Abraševiću uvek živo. Kada god svratite u ovu kuću, imate šta da čujete o aktivnostima članova Centra tradicionalne kulture i umetnosti „Kosta Abrašević“ – kaže za „Nedeljne Novine“ Ljiljana Žihlavski.


– Ne znate o kome da pišete: o deci, o pevačkim grupama, o veteranima, o orkestru, ili o prvom izvođačkom ansamblu, i svi su oni ponos našeg grada. Nema manifetacije u gradu koja prođe bez njih, na kojoj ne daju svoj doprinos.

– Vratimo se u septembar, početak i upis novih članova svih sekcija, folklorne, baletske, muzičke sekcije. Kraj septembra, KUP Vojske Srbije – Karađorđevo 2018, nastup prvog ansambla u centru grada i dečijih grupa u Karađorđevu.

– Veoma aktivan oktobar mesec. U sklopu dečije nedelje, kroz prostorije Abraševića prodefilovalo je preko 400 dece iz predškolske ustanove Mladost i OŠ „Sveti Sava“, koji su imali priliku da se upoznaju sa običajima, nošnjom, pesmom i igrom Palančana, koju su im prezentovali njihovi drugari, članovi CTKU „Kosta Abrašević“.

– Dečiji festival „Mali jesmo al igrati znamo“ u Novom Sadu, Dunavski vez, 55. Festival folklornih ansambala Vojvodine u Rumi na kojem je prvi ansambl Abraševića osvojio srebrnu plaketu, XVIII Kočićevi dani u Čelarevu, „Hercegovina u Vojvodini“, i naravno ne smemo da zaboravimo  naše najstarije sugrađane i da ne spomenemo posetu Gerontološkom centru.

– Ni novembar i decembar nisu zakazali. Od 16.- 18. novembra dečije grupe putuju na Goč gde će boraviti u Etno kampu „Gočko“ gde će se baviti starim zanatima, igrama, pesmom i družiti se sa još 350 drugara koji će biti tamo iz raznih krajeva Srbije. Takođe 18. novembra prvi izvođački sastav nastupiće u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, a nedelju dana kasnije u Master centru takođe u Novom Sadu. Dečija grupa potvrdiće i učvrstiće prijateljstvo sa KUD „Jovan Dučić“ iz Nove Gajdobre koji slave 15 godina rada i postojanja društva.

– Kao i svake godine u prostorijama Abraševića 25. novembra održaće se Tradicionalno slikanje dece. Pored dece Abraševića, pozivamo i sve sugrađane koji bi voleli da zabeleže jedinstven momenat sa svojim voljenima u tradicionalnoj nošnji i na trenutak se vrate u prošlost kako svog detinjstva, tako i zavičaja i to zauvek zabeleže jednom fotografijom ili kalendarom.

– Decembar mesec rezervisan je za već tradicionalnu manifestaciju Zimsko selo i novogodišnji pevački koncert „Po Meri srca“ u izvođenju prvog ansambla sa gostima.

…i tako dođosmo do kraja godine, ali da se vratimo na početak: u Abraševiću uvek živo…

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here