„Oživeo“ Flojdovog fiću (VIDEO)

838

Titula najpoznatijeg automobila sa naših prostora svakako pripada Fiatu 750 poznatijem kao Fića. Uz ovaj automobil odrasle su mnoge generacije i ako je već odavno zamenjen novim modelima, uz dobro održavanje i dalje se dobro drži. Jedan Vrščanin vođen velikom ljubavlju prema ovom automobilu, uspeo je da oživi Flojdovog fiću.

Vlasnik ovog prelepog primerka fiće je Jovan Atanackov, koji već dugi niz godina lagano i sa velikom pažnjom restaurira i menja svaki šraf na ovom automobilu. Jedan naslov iz novina -„Italijan oživeo Flojdovog fiću“, probudio je u njemu, kako kaže, srpski inat, pa je rešio da i sam napravi jedan primerak ovog legendarnog automobila.

„Ovaj naslov bio je presudan, ipak je fića bio glavni akter našeg kultnog filma „Nacionalna klasa“, pa ako je Italijan oživeo Flojdovog fiću – oživećemo ga i mi“, kroz osmeh kaže Atanackov.

Vrščani ovog lepotana starog 48 godina i danas mogu sresti na putu, iako je on već odavno postao fenomen i legenda, ali i simbol nekog prošlog vremena.

„Sve je to sada praktično jedna istorija, jedna nostalgija, i jedna priča sa dušom. Fića naprosto ima dušu, što ovi današnji automobili nemaju. Ja koji se bavim automobilima ne mogu da ih razlikujem dok ne vidim neki simbol na njima,a fiću ćete uvek prepoznati“, dodaje on.

Fića je zaslužan za široku motorizaciju bivše Jugoslaviji, a u proizvodnom programu kragujevačke zastave bio je tačno 30 godina, i u tom periodu proizvedeno je preko 900.000 primeraka ovog vozila. U našem narodu ustalila se i jedna izreka vezana za ovaj automobil, pa često možemo od starijih ljudi čuti da ko nije vozio fiću taj i nije pravi vozač.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here