Preporuke knjiga iz Narodne biblioteke „Veljko Petrović“ (13)

702

Narodna biblioteka „Veljko Petrović“ iz Bačke Palanke u saradnji sa portalom BAP VESTI iz  bogate ponude svojim čitaocima preporučuje naslove knjiga. U rubrici Preporuke knjiga  svake nedelje predstavićemo po dva naslova Odeljenja za odrasle i Dečijeg odeljenja NB „Veljko Petrović“.

Ne znam nijedan problem koji sat vremena čitanja nije ublažio. (Charles de Secondat)

Preporuka Odeljenja odrasli

1. „Četiri ludila“, Miloš Latinović

Priređujući Šekspirovog Kralja Lira na sceni Dvorskog nacionalnog teatra u Minhenu, glavni junak ove priče, Joca Savić – srpski umetnik nepravedno zanemaren na našim prostorima – podseća nas na sveprožimajuću prirodu umetnosti i njenu suštinu koja leži u neiscrpnoj raznolikosti tumačenja iste priče.

Paradoksalan spoj stvarnosti i umetnosti odgovara spoju ljudske ništavnosti i neograničene ljudske mogućnosti. Upravo u tom paradoksalnom spoju počiva kosmička dimenzija ljudskog postojanja.

2. „Slonica koja je izgubila sreću i druge budističke priče“, Ađan Bram

Banane su veoma važne. Toliko su uobičajene da mislimo kako znamo sve o njima. A, zapravo, ne znamo čak ni koji je pravi način ljuštenja banane! Većina ljudi počinje od kraja gde je peteljka. Međutim, majmuni, stručnjaci za banane, uvek drže kraj sa peteljkom, a bananu ljušte od drugog kraja. Pokušajte jednom tako. Videćete da je mnogo jednostavnije poslužiti se „majmunskom metodom“.

Budistički monasi i monahinje su stručnjaci za odvajanje uma od teškoća koje nas okružuju. Poslužite se i vi „monaškom metodom“ izlaženja na kraj sa životnim problemima. Baš kao i kod ljuštenja banane, videćete da je tada život mnogo jednostavniji.

Autor bestselera Krava koja je plakala donosi nove priče koje će vas nasmejati i naučiti da na život gledate drugim očima. Bezvremena mudrost ađana Brama dirnuće ljude iz svih sfera života. Polazeći od sopstvenih iskustava i od priča koje su s njim podelili njegovi učenici, kao i starih šala ispričanih na nov način, Ađan Bram će svakoga podstaći da preispita svoje životne obrasce.

Preporuka Dečijeg odeljenja

1. „Knjiga za Marka“, Svetlana Velmar-Janković

Zamišljena i pisana kao poklon svim dečacima i devojčicama ako vole da čitaju, ova knjiga pripoveda o detinjstvima srpskih vladara. Sva deca, koja su junaci ovih priča, stvarno su postojala. Živela su u onim vremenima u kojima se nije znalo ni za automobile, ni za avione, čak ni za električno osvetljenje. Živela su ta deca davno i drugačije a ipak se, videćete, nisu mnogo razlikovala od današnje dece.

Pročitajte sedam priča o srpskim srednjovekovnim vladarima kada su bili deca.

2. „Bezbednost na internetu“, Lui Stouvel

Internet je prepun neverovatnih mogućnosti. Međutim, baš kao i u stvarnom svetu, i tu postoji mnoštvo poteškoća i opasnosti.

Trebalo bi da znaš čega da se čuvaš i kako da se zaštitiš.

Bilo da se brineš oko toga da li ćeš na društvenim mrežama dati previše podataka o sebi, bilo da se plašiš da ćeš naići na nekoga ko je nedobronameran ili čak opasan – ovaj vodič će ti pružiti uputstva i savete o tome kako da koristiš internet na kontrolisan i bezbedan način.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here