Izvanredan koncert Jelene Čapanda

649

Na svoj 19. rođendan, 11. septembra, u Narodnoj biblioteci, pred prepunom salom, mlada i talentovana umetnica na klasičnoj gitari, Jelena Čapanda je održala samostalni koncert sa svojim gostima, iz Kluba klasične gitare „Akord“.


Jelena je rođena i živi u Bačkoj Palanci, gde je završila osnovnu školu i gimnaziju kao nosilac Vukove diplome. Pored nabrojanih, završila je i nižu muzičku školu „Josip Slavenski“ u Novom Sadu u klasi Marka Šalića.

Pored mnogobrojnih nastupa sa „Akordom“, učestvovala je i na Vojvođanskom festivalu klasične muzike gde je osvojila tri puta za redom I-1 nagradu (laureat), jednom I-2 i više puta II i III nagradu. Potpuno je zaslužila da joj se omogući samostalni koncert, a to je osetila i publika, koja ju je nagrađivala velikim i srdačnim aplauzom.

[wonderplugin_slider id=75]

 

– Markova i moja želja je bila, da proteklih 10 godina mog druženja sa klasičnom gitarom obeležimo solističkim koncertom – počinje svoju priču Jelena Čapanda. – Nismo želeli da to bude onaj pravi solistički koncert, nego smo uključili i ostale članove „Akorda“. Na koncertu sam odsvirala skoro sav repertoar sa kojim sam nastupila na takmičenjima. Puno mi znači podrška moje porodice, a sada su oni imali priliku da me slušaju kako javno sviram, praktično celo veče. Sledeći put ću nastupiti sama u gimnaziji, negde u decembru mesecu, da im prikažem moj maturski rad, koji je bio na temu istorijata gitare, a istovremeno ću im i odsvirati deo mog repertoara.

– Krenula sam na fakultet i studiram nemački jezik, pa ne znam, da li ću pored obaveza stizati ovakvim tempom da radim sa gitarom kao do sada, ali naravno, neću prestati svirati, jer želim da zadržim ovo znanje i veštinu koju sam do sada postigla i dostigla.

Njen učitelj, Marko Šalić o Jeleni govori samo najlepše.

– U „Akordu“ je i ranije bilo istaknutih i talentovanih đaka, a Jelena je bila prisutna na mnogim nastupima tokom ovih 10 godina. Ona se drži u pravom smislu reči klasične gitare i na njoj svira kompozicije klasičnih kompozitora, po čemu i po nivou koji je dostigla, je izuzetak. Na takmičenjima, gde je osvajala nagrade, u žiriju su bili profesori i magistri muzike, koji su je još odavno zapazili. Za ovih deset godina druženja, prilično smo se upoznali muzički, tako da je dovoljno da se samo pogledamo i već znamo kako ćemo svirati.

[wonderplugin_slider id=177]

 

– Što se tiče dueta, volim da sviram sa Jelenom i takva vrsta muziciranja je dignuta na najviši nivo do sada u „Akordu“. Za sada, ne vidim da će neko u skorije vreme da dostigne njen nivo i nivo muziciranja u duetu. Tako, da nam je nova orijentacija orkestarsko sviranje, a nije baš uobičajeno i često da postoje orkestri klasičnih gitara. Tokom koncerta bila je prikazana kratka prezentacija o istoriji gitare koju je Jelena Čapanda izdvojila iz svog maturskog rada u gimnaziji, koji je spremila pod mentorstvom profesorke Snežane Žujić.

Na kraju koncerta, mlada umetnica je pokazala da je i dobar „timski radnik“, jer je svirala i u orkestru Kluba klasične gitare „Akord“, ovoga puta u izvođenju narodnih pesama i filmske muzike. Kada se slegao dugotrajni aplauz posle poslednjeg odsviranog tona, Jelena Čapanda je primala iskrene čestitke za izvanredan koncert, a njeni prijatelji nisu zaboravili ni njen rođendan, pa su joj uz poklone od srca poželeli sve najbolje u životu.

[wonderplugin_slider id=104]

 

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here