Preporuke knjiga iz Narodne biblioteke „Veljko Petrović“ (43)

383

Narodna biblioteka „Veljko Petrović“ iz Bačke Palanke u saradnji sa portalom BAP VESTI iz bogate ponude svojim čitaocima preporučuje naslove knjiga. U rubrici Preporuke knjiga svake nedelje predstavićemo po dva naslova Odeljenja za odrasle i Dečijeg odeljenja NB „Veljko Petrović“.

„Čitaj da bi živeo“ – Gustav Flober

Preporuka Odeljenja odraslih

1. „Pacijent“, Branko Čanković

Niži sveštenik Vasa Šop nije više siguran u svoj identitet kada mu u bolnici kažu da je on zapravo novinar jednog uglednog dnevnog lista i da mu je ime Ika Dudić.

Postavljena mu je dijagnoza: disocijalni poremećaj ličnosti.

Bez obzira na sudbinski splet okolnosti koji je doveo do dvostrukog identiteta, glavni junak će krenuti kroz lavirinte podvajanja ličnosti i moraće da ponese teret života kojeg se ne seća…

Čankovićevo poigravanje pitanjima i provalijama identiteta u ovom romanu teče neusiljeno, postupno i mozaično, a neočekivana istina otvara prozor za nova i uznemirujuća saznanja.

2. „Knjižara jučerašnjih dana“, Ejmi Majerson

Delić zagonetke, prstohvat misterije, mrvica porodične drame, pregršt snova zaljubljenika u knjižare i još mnogo više od toga…

Dirljiva i veoma pronicljiva, Knjižara jučerašnjih dana je lirska priča o porodici, ljubavi i isceljujućoj moći zajednice.

Ovaj roman je ljubavno pismo čitanju i knjižarama, kao i svedočanstvo kako naša prošlost određuje ono što ćemo postati.

Miranda Bruks odrasla je među policama u knjižari svog ekscentričnog ujka Bilija i rešavala maštovite potrage za blagom koje je smišljao samo za nju.

Međutim, na njen dvanaesti rođendan, izbija svađa između Bilija i njene majke i on iznenada nestaje iz Mirandinog života.

Nije čula ništa o njemu punih šesnaest godina i tad je primila neočekivanu vest:
Bili je umro i ostavio joj knjižaru Prospero, koja je na ivici bankrota, a čini se da je propao i njegov poslednji lov na blago.

[wonderplugin_slider id=181]

 

Sada kao vlasnica Prospera, Miranda se vraća kući u Los Anđeles i nalazi tragove koje joj je Bili sakrio unutar romana na policama knjižare, u zaključanim fiokama u njegovom stanu iznad knjizare, kao i u samom njenom imenu.

Miranda želi da spase Prospero i reši Bilijevu poslednju zagonetku.

Preporuka Dečijeg odeljenja

1. „Dnevnik gradskog spavača“, Zornica Hristova, Desislava Dimitrova

Svako može da nabasa na neku avanturu u planini i okružen divljinom, ali pravi lovci na uzbuđenja pronalaze avanture i kada ih ne traže. Upravo se to desilo Toniju i Martiju kada je njihova baba, poznata fotografkinja časopisa Nacionalna Geografija, slomila nogu.
Pod njenim vođstvom ta dvojica gradskih spavača bila su prisiljena da otkriju divljinu na gradskom asfaltu.

Tu su ih sačekale prave zverke, kao i prave bitke i pravi život koji raste i vene, sakriva se ispod zemlje i ponovo proviruje iz nje.

A kao šlag na torti – sačekale su ih i brojne ljubavne peripetije.

2. „Igra odrastanja – 9 nivoa do pobede“, Ivana Lukić

U ovoj knjizi se na zabavan i duhovit način, jezikom kompjuterskih igara koji ti je blizak, objašnjavaju pravila drevne igrice pod nazivom Odrastanje.

Igrica Odrastanje obuhvata devet nivoa koje treba preći, a koji se odnose na ono što ti je u ovom trenutku najvažnije – fizički izgled, emotivni život, roditelje, društvo, zabavu, školu itd.

Na svakom nivou postoje zadaci, uputstva, pomoć i bonusi, a ti treba da sakupiš određen broj poena Zrelosti.

Čitajući ovu knjigu, dobro ćeš se zabaviti, ali ćeš i saznati mnogo toga važnog za odrastanje.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here