Jubilej dve omladinske radne brigade

Sećanje akademika Rajka Igića, Sombor/Čikago - komandanta ORB “Dr Simo Milošević” iz 1960. godine

274

Ovog leta navršava se 60 godina od odlaska dve brigade studenata medicine iz Beograda na dobrovoljan rad. U svakoj brigadi radilo je mesec dana oko 120 omladinaca, jedni u julu, drugi u avgustu na delu autoputa kroz južni deo (Severne) Makedonije.


Nažalost, drugi talas korona virusne epidemije sprečava da se brigadiri, danas osamdesetogodišnjaci, sastanu u Dekanatu Medicinskog fakulteta u Beogradu i da zajedno s drugovima ostalih akcija proslave taj jubilej.

Iz Čikaga sam nedavno doputovao u Srbiju da sa komandantom brigade “Mika Mitrović- Jarac”, danas prof. dr Dušanom Popovcem, ekspertom za tuberkulozu, možda organizujem taj skup.

Posle raspada zemlje, krenuo je talas omalovažavanja rezultata koji je postignut zajedničkim radom omladine. Kritičari tog perioda u bivšoj zemlji, a još više u inostranstvu, daju pogrdne nazive radnim akcijama, npr. primitivni patriotizam, propagandno oruđe komunizma, metod ispiranja mozgova i sl.

[rev_slider alias=“belotehna-nova“][/rev_slider]

 

U brigadi “Dr Simo Milošević”, radilo je 47 članova SKJ od ukupno 119 brigadira. Dobrovoljci su bili studenti četvrte i treće godine, a po mestu rođenja su iz Kraljeva, Beograda, Mrkonjić Grada, Štitarice (kod Mojkovca), Miloševa (Priština), Splita, Cetinja, Zaječara, Peći, Iriga, Subotice, Despotova, Duvna, Ohrida, Šibenika, Ražnja (kod Kruševca), Ogulina, Sente, Vladičinog Hana, Titograda, Trepče, Bjelovara i dvadesetak drugih mesta.

Kvazi istoričari zaboravljaju ne samo uspehe graditelja nego i ostalih dostignuća socijalističkog perioda. Međutim, nedavno smo čuli Lordana Zafranovića koji drugačije rezimira taj period: “Titova Jugoslavija bila je vrhunac civilizacije tih nesretnih naroda i smatram da nikada više u svojoj historiji neće biti na tom nivou, s većim ugledom, s tim socijalnim situacijama u kojima je bilo besplatno školovanje, bolnice, ljetovališta, kada je cvjetala umjetnost…”

Pored rada na trasi, brigade su organizovale kurseve i prosvetiteljsku aktivnost ne samo za brigadire, već i domaćinstva makedonskih sela. Zato je brigadi “Dr S. Milošević” po povratku u Beograd uručen državni orden rada.

Omladinske brigade su posećivali poznati novinari, glumci (npr. Ljuba Tadić i Rade Marković) i drugi umetnici koji su brigadire upoznavali sa svojim delatnostima. Pri povratku sa napornog fizičkog rada na vrelom podneblju Makedonije, često smo pevali pesme o radu i drugu Titu.

O tome sam nedavno napisao pesmu koja je upravo objavljena u mojoj zbirci pesama:

AUTOPUT BRATSTVO-JEDINSTVO

Pre 60 godina bili smo mladi i pevali.

Pevali smo mladi pre 60 godina.

Zemlju volimo, zato radimo;

Radimo, jer zemlju volimo;

Volimo je, zato je gradimo.

Čikago, 2020. godine

Kritičari omladinskih radnih akcija poput pruga Šamac-Sarajevo i Brčko- Banovići, autoputa koji je približio dve najudaljenije republike, Sloveniju i Makedoniju, i druge značajne objekte, zaboravljaju šta je omladina ostavila novim generacijama. Ti kritičari su tražili drugačije puteve kojima je narod odveden u bespuće.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here