Bačka Palanka u vreme privrednih reformi

Vremeplov „Nedeljne novine“ broj 34 od 22. avgusta 1965. godine

1527
Foto: Facebook/Stare fotografije Bačke Palanke

Delovi tekstova iz bačkopalanačkih „Nedeljnih novina“ iz 1965. godine.

Čelarevci se „odbili“ od kafana

Poskupljenje je nateralo i mnoge Čelarevce da se „odbiju“ od kafana. Prvih dana kafane su bile skoro prazne. Preračunavanja kućnih budžeta su još uvek u toku, pa Čelarevci ne znaju koliko mogu da se „pruže“.

Međutim, odmah se može uočiti da su Čelarevci ljuti na Ugostiteljsko preduzeće „Jadran“. Ova ljutnja nije nova, ali je poslednjih dana dobila novu dimenziju. Istina, ni ranije se Čelarevci nisu mogli pohvaliti dobrim ugostiteljstvom, ali je ono u poslednje vreme, od kako je integrisano sa Ugostiteljskim preduzećem „Jadran“ još slabije.

Iako dosad ni na jednom zboru birača nije iznet predlog o ponovnom osamostaljenju, čini se da će do ovoga predloga doći u najskorije vreme. „Čašu je prelilo“ poslednje poskupljenje. Čelarevci još nikako ne mogu da se pomire sa činjenicom da piju pivo od 170 dinara. I to isto ono koje se proizvodi kod njih, samo tristotine metara od kafane…

…Zaista „Jadran“ čelarevsko pivo nosi u Bačku Palanku, pa ga onda šalje natrag svojim ugostiteljskim radnjama u Čelarevu. Naravno da ga onda i Čelarevci moraju plaćati 170 dinara.

Bačka Palanka – skup grad

Skazaljke na satu približavale su se jedna drugoj. Autobus sa fudbalerima Bačke, koji su putovali na kup – utakmicu u Suboticu, već je bio na ulazu u Novi Sad. Kada su se skazaljke poklopile, prišli smo vođi puta Jovanu Baćanovom.

Šta očekujete od današnje utakmice u Subotici?

– S obzirom na formu i uigranost našeg tima, samo pobeda dolazi u obzir. Sve ostalo bilo bi iznenađenje!

Kako je Bačka počela može se desiti da osvoji i prvo mesto.

– Prvi uspesi ne smeju biti merilo, iako za jedan tim mnogo znače. Mi ćemo se sportski boriti, a koje ćemo mesto zauzeti – videće se do kraja. Samo uvek ćemo se truditi da zadovoljimo našu publiku.

[rev_slider alias=“belotehna-nova“][/rev_slider]

 

Koliko smo obavešteni, nova uprava Bačke već je počela sa preračunavanjem i traženjem unutrašnjih rezervi.

-Dobro ste obavešteni. Prvo što smo uradili bilo je da otkažemo takmičenja mladih ekipa. Znamo da to nije sasvim u redu, ali smo morali. Dalje, izvršili smo reviziju besplatnih ulaznica, smanjenja troškova putovanja i tako dalje.

Jeste li već bili na odmoru?

– Jesam. Nisam nikuda putovao iz Bačke Palanke iz porodičnih razloga. Sem toga, u toku je i preračunavanje kućnog budžeta.

I šta su pokazali prvi rezultati?

-Ima unutrašnjih rezervi.Prva je da sam smanjio potrošnju cigareta za 50 odsto.

Šta vas je najviše nasmejalo ovog leta?

– Nedavno sam sa jednim prijateljem pošao u pecanje. Deci sam obećao da će imati ribe za večeru. Pecali smo čitav dan i uhvatili samo dve ribe. Kad smo došli kući, dočekalo nas je iznenađenje: deca su takođe otišla u ribu nahvatali sedam kilograma karaša i ispekla dok se mi nismo vratili. Naše ribe dali smo mačkama.

A naljutilo?

– To što su neke radne organizacije pokušale da iskoriste gužvu oko poplave da bi se oslobodile izvesnih ljudi. Najviše su „stradali“ stručnjaci. Njih sedmorica dobili su otkaz. Naravno, sve radne organizacije na sudu su izgubile sporove. Takvi postupci su i protivzakoniti i antihumani…

…Želja u 1965. godini?

-Da se u rukovođenju Bačkom ne ponove greške od ranijih godina.

Ruši se jedna od najstarijih zgrada

Jedna od najstarijih zgrada u Bačkoj Palanci uskoro počinje da se ruši. To je zgrada na uglu ulice Maršala Tita i Žarka Zrenjanina, preko puta „Jadrana“, u kojoj je pre rata bila poznata gvožđarska radnja Ljubiše Marcikića, a poslednjih godina poljoprivredna apoteka. Na tom mestu će se podići velika četvorospratna zgrada, dok će u prizemlju biti poslovne prostorije „Agrovojvodine“.

Stiglo je i grožđe

U toku protekle nedelje na pijaci se pojavilo i grožđe. Interesantno je da mu je cena sasvin pristupačna – 200 dinara, s obzirom da se breskve još uvek prodaju po 300 i 350 dinara kilogram.

Karakteristika prošlonedeljnih cena je osetan pad, naročito povrtarskih proizvoda. Tako se paradajz, kome je cena još pre nekoliko dana bila 300 dinara, prodavao po 150 – 180 dinara kilogram.

Cena krompira se stabilizovala na 70 dinara. Osetan pad zabeležen je i kod bostana: lubenice su pojeftinile od 120 na 60 dinara, a dinje od 130 na 90 dinara kilogram… Zapažen je veliki dovoz kukuruza koji se prodavao po 70-80 dinara kilogram.

Skočila je cena mladom pasulju – na 180 dinara kilogram, dok su se jaja prodavala po 35 dinara komad.

…Pored navedenih, ostale namirnice prodavale su se ovako: crni luk 80 dinara kilogram, beli luk 400, paprika babura 200, ljuta 10 dinara komad, bundeva 50, boranija 80, karfiol 100, zelen 20 dinara svežanj, krastavci kornišoni 200 dinara kilogram, a krupni 100, mlad kukuruz 30 dinara klip, sir kravlji 400, sir ovčiji 800, kajmak 750, maslac 1.400, guščije meso 800, par živine 2.500, mladi pilići par 1.500 – 1.800, par guska 3.500, patke 2.500 par.


Pogledaj: Preračunavanje u vreme privrednih mera

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here