Jagma za vojvođanskom zemljom podigla cenu – 100 hiljada evra za 9 hektara

Najplodnija zemlja u Srbiji je u Južnobačkom okrugu

1306

Cena vojvođanskih oranica nastavlja da raste. Prema podacima Republičkog geodetskog zavoda, za kupovinu 9 hektara zemlje u Vojvodini potrebno je i do 100 hiljada evra.


Dok u južnoj i istočnoj Srbiji cene oranica stagniraju, u Vojvodini rastu, a potražnja je velika.

Kako se otvara tržište, tako cene rastu, a zemlja je ograničeni resurs. Srbija ima oko 4 miliona hektara i 100.000 obradivih površina, što je jedan dobar prosek.

Cena zemljišta zavisi od blizine puta, sela, kanala i najpre, od njenog kvaliteta.

„Najplodnija zemlja u Srbiji je u Južnobačkom okrugu. Upravo ovde, u poslednjih godinu dana, cena hektara dostigla je vrednost od 11.700 evra“, ističe Žarko Galetin agrarni analitičar.

Približavanjem Evropskoj uniji, kažu stručnjaci, može se očekivati dodatan rast cena zemlje.

„Ove godine i prethodnih godina došlo je do naglog porasta cena, po meni možda i neopravdanog ali očigledno da ljudi, kada osete da postoji profit da oni idu ka tome“, kaže ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Svake godine u Srbiji se u zakup daje 100.000 hektara zemlje. Stručnjaci kažu da zabrinjava činjenica da se za to vreme, ne odnose svi odgovorno prema njoj. Da bi se zemlja očuvala, potrebno je kvalitativno je obogatiti što se postiže stočarstvom i korišćenjem stajskog đubriva, dok se „suvim ratarenjem“ i veštačkim đubrivom ona trajno uništava.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here