Нова правила путовања – да ли бустер „пробија“ границе

На сајту Министарства спољних послова свакодневно се ажурирају информације о условима за улазак у све земље

254

Откако се појавио нови сој вируса, омикрон, државе су одустале од објављивања услова путовања два пута месечно. Сада се та правила мењају и на сваких неколико дана, преноси РТС.


Због тога су многи ове зиме одлучили да одмор проведу у домаћим зимским центрима. Онима који се ипак одлуче да иду у иностранство, на пример, за предстојеће сретењске празнике упућени саветују да понесу све документе о вакцинацији и тестовима, јер – више је сигурније.

На сајту Министарства спољних послова свакодневно се ажурирају информације о условима за улазак у све земље, од Азербејџана до Шпаније. А тамо пише – у Босну и Херцеговину и даље улазимо без икаквих ограничења, У Словенију и Хрватску уз зелени сертификат као потврду о вакцинацији.

Уз њега је за Грчку, Аустрију и Француску потребно приложити и негативан пи-си-ар тест или брзи антигенски. У Бугарску се може уз потврду о вакцинацији не старију од 270 дана, док бустер доза нема временско ограничење.

У Италију се туристички не може. Може се само због хитних пословних и медицинских разлога, школовања или спајања породице или због учешћа на спортским такмичењима од државног значаја. И тада је десетодневна изолација обавезна. У Египат и Турску се улази само уз две вакцине, кад год да су примљене и било ког произвођача.

„Јако се слободно улази у Турску и тамо се исто и креће, наравно постоји протокол пре уласка, мора да се попуни један документ праћења, кју-ар-код, али то је јако лако, на пар кликова то се заврши и људи слободно могу да уђу“, каже Душан Анастасов из туристичке агенције.

Европска комисија је пре неколико дана издала веома важну препоруку свим чланицама.

„Први пут на неки начин издваја људе који су добили трећу дозу вакцине, односно бустер дозу, и захтева се, односно даје препорука свим чланицама ЕУ да за њих не постоји ограничење у времену трајања бустер дозе. Дакле, то је по први пут да имамо један протокол који врло јасно говори о томе да ће сви они који су примили бустер дозу моћи да путују без препрека“, каже Александар Сеничић, директор Јуте.

Негативан пи-си-ар тест је услов за улазак у многе земље, без обзира на вакцину. Донедавно је коштао девет хиљада динара, а сада шест.

„Увек је већа заинтересованост за овом услугом током летњих месеци и током празника. Углавном у последње време отприлике неколико стотина људи дневно дође са захтевом за пи-си-ар тестирање, док је то раније, претходних година, било далеко више, и неколико хиљада захтева смо имали дневно“, каже др Јелена Протић, начелница Службе за лабораторијску дијагностику.

Препорука свим путницима је да редовно прате сајт Министарства спољних послова и строго се придржавају свих прописаних захтева за улазак у сваку појединачну земљу.

У време короне, парола „како ћемо, лако ћемо“ – не пролази. Гранична контрола има право да врати путника ако нема сву потребну медицинску документацију.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here