Кркобабић: За мање од месец дана могуће усељење у 100 сеоских кућа

Највеће интересовање за куће у Војводини

124
Фото: Pexels

Министар за бригу о селу Милан Кркобабић изјавио је да ће 100 породица које су добиле бесплатне куће на селу моћи да се уселе у њих за мање од месец дана и додао да постоји велико интересовање за тај програм.


Кркобабић је навео да су породице који су се пријавиле за конкурс за бесплатне куће на селу испуниле све услове и да је сада још 100 кућа у Србији које нису празне и које ће за мање од месец дана постати домови тих породица.

„Комисија је дефинисала ствари, одредила те куће и сад је то техничка ствар пребацивања новца“, рекао је Кркобабић.

На питање за којим местима у Србији влада највеће интересовање људи, Кркобабић је рекао да је Војводина највише тражена јер је на том подручју најбоља инфраструктура.

„Оџаци предњаче, овог пута Кањижа има највећи број кућа, мултинационална средина, једно село, Товаришево, осам чини ми се кућа, али не зостаје ни Пирот, чувено село Жељуша, поновно је добило куће, значи једноставно различити делови Србије“, рекао је он.

Додао је да међу људима који су добили сеоске куће има пуно младих парова са децом и да се број оживелих сеоских домаћинстава порастао на 2.750 и да је све је ближа 3.000-та кућа.

„Једноставно, враћамо живот на један прави начин и то муњевито. То су најбоље мере индиректно популационе политике, где доведете младе, радно активне људе са породицама“, рекао је Кркобабић.

На питање колико је интересовање међу млађим људима, навео је да је 90 одсто младих који из града одлазе на село високо образовано и да имају јасну визију чиме желе да се баве и јасно знају због чега одлазе на село.

„Поготово понављам, на тим младим људима је оно кључно да стварају локалну заједницу“, истакао је он.

Додао је да је до сада 61 општина у Србији набавила по један минибус, што, према његовој оцени, није довољно, те је најавио да ће следеће године бити два и да ће се тај број повећавати.

„Ове године ће 17 општина добити минибусеве, те је покривено негде око 1.200 села“, рекао је он, истичући да је битно да је превоз минибусевима бесплатан.

Када је реч о припреми новог програма који се односи на покретање привредних активности, Кркобабић је навео да тај програм подразумева да све оно што недостаје једном селу, а подразумева пружање одређених услуга, производа, о чему се поседују знање и вештине људи у тим селима, буде финансирано.

„То ће бити једна сервисна радионица за поправку пољопривредних машина или фризерски салон или било која предузетничка радња и ми ћемо је покрити са до десет хиљада евра бесповратних средстава, чиме држава Србије заиста непосредно помаже грађане Србије“, рекао је он.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here