Дрва, дрва, дрва … Покидане бандере, попуцао асфалт, разорени путеви, блато сваки дан

Шта би се дешавало кад не би било заштићено? Молимо вас ко Бога, немојте више овако да нам штитите Багремару.

БАЧКА ПАЛАНКА – Већ у неколико наврата за нашу рубрику „Глас грађана“ стижу нам дописи и ружне фотографије из Специјалног резервата природе „Багремара“.


Иако је овај локалитет стављен под заштиту Уредбом Владе Републике Србије (Службени гласник Републике Србије, бр.12/07) као заштићено природно добро прве категорије заштите од изузетног значаја за Републику Србију, не делује да се ова заштита и спроводи. Укупна површина резервата износи 117,58 ha.

Да подсетимо Уредбом је на подручју СРП “Багремара“ утврђен двостепени режим заштите. Под режимом I степена, који обухвата површину од 34,8 ha, забрањено је коришћење природних ресурса и спровођење активности, осим научно-истраживачких радова и контролисане едукације. У режиму II степена заштите, површине 82,78 ha, постоје ограничења у коришћењу природних ресурса која су дефинисана Уредбом о заштити.

Бачкопаланчани су сведоци да већ дуже време на овом локалитету ЈП „Војводинашуме“ врши сечу и одвоз дрвета. О њиховом понашању писао је наш пратилац, а ми његова запажања преносимо у целости.

„Годинама се извлаче огромне количине дрва, а динар нису уложили. Покидане бандере, попуцао асфалт, разорени пољски путеви, блато на путу свакодневно, и све то у парку природе. И нико им ништа не може… Па докле овако…“

Иронично је то што се управо овде налази и Едукативна стаза под називом „Стаза здравља“ која је у потпуности разорена активностима извлачења стабала.

На сајту ЈП „Војводинашуме о овој стази пише:

„СРП “Багремара” нуди мноштво различитих научно-рекреативних садржаја. Едукативна стаза у дужини од 2000м на којој су постављени путокази за правац кретања и дуж стазе 11 клупа, 2 стола, 6 корпи за смеће, 6 инфо табли са фотографијама и текстом о заштићеном добру“.

Након фотографија и стања у Специјалном резервата природе „Багремара“ можемо само да констатујемо: „Молимо вас ко Бога, немојте више овако да нам штитите Багремару“.

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here