Све више деце корисника услуга ЦСР

Евидентна је све већа сложеност проблема са којима се срећу како сама деца, тако и њихове породице, наводи у свом годишњем извештају Центар за социјални рад општине Бачка Паланка

Фото: Pixabay

БАЧКА ПАЛАНКА – Укупан број деце са проблемима у понашању у 2022. години на територији општине Бачка Паланка је 123, а рецидив кривичних дела починило је 13 малолетника. Ово су подаци из Извештаја о раду Центра за социјални рад општине Бачка Паланка за 2022. годину, који је усвојен је на седници Општинског већа одржаној у среду (26.04.)


Као и претходних година, у овом извештају се налазе описи послова које обавља Центар за социјални рад, али и подаци о укупном броју корисника услуга, броју малолетника у сукобу са законом као и мере које су им изречене, броју случајева вршњачког насиља, насиља у породици и други подаци.

Када је у питању 2022. година, у извештају се наводи да се уочава мање повећање у укупном броју младих корисника у односу на прошлу годину, што се, како се наводи, може објаснити повећањем услуга из области социјалне заштите које су намењене превасходно деци и младима. Када су у питању одрасли и стари корисници, дошло је до смањена броја, што се може образложити повећањем смртности становништва и применом нових прописа (регистар Социјална карта), наводи се у тексту ивештаја.

На активној евиденцији ЦСР Бачка Паланка налази се 2.426 лица, од тог броја 758 корисника су деца, 355 млади, одрасли 1011 и старији корисници (лица са 65 и више година старости) 302.

У односу на претходну извештајну годину (2021.) региструје се повећање броја корисника у категорији одраслих за 53 корисника, а у категорији младих повећање за 26 корисника.

Деца – најбројнија категорија корисника уз одрасле. У свим врстама поступања према деци, у 2022. години је уочен пораст, а евидентна је све већа сложеност проблема са којима се срећу како сама деца, тако и њихове породице, изазвани савременим начином живота и међугенерацијским јазом.

Укупан број деце са проблемима у понашању у извештајној години је 123, од тога број малолетника у прекршајном поступку је 65, а одбацивање кривичне пријаве је донето за 3 малолетника испод 14 година. Рецидив кривичних дела починило је 13 малолетника.

Број пријава упућених Центру за социјални рад у току 2022. године о вршњачком насиљу је четири. Када су у питању деца жртве насиља у породици, у протеклој години евидентирано је 42 деце директних и индиректних жртава насиља у породици. Центар за социјални рад општине Бачка Паланка је предузео све неопходне мере и радње из своје надлежности.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here