Јована Нинков: Наћи стан у Новом Саду су Танталове муке

Исповест студенткиње из Бачке Паланке

Фото: Pixabay

Јована Нинков из Бачке Паланке студира криминалистику на Факултету за правне и пословне студије др Лазар Вркатић у Новом Саду, а уједно и ради у једном ресторану, међутим како више од пола године не може да нађе стан, ова очајна девојка била је принуђена да привремено напусти посао и да се врати кући код мајке.


У истом „сосу“ је и њен момак који је чак прекинуо студије и отишао у родни крај где је морао да пронађе посао који ће радити „онлајн“.

Огорчена због целе ситуације, Јована каже за Nova.rs да месецима проживљава праву ноћну мору из које никако да се пробуди.

– Ово што ми проживљавамо не бих пожелела ни најгорем непријатељу! Момак и ја тражимо стан у Новом Саду, али су муке Танталове. Верујте ми. Станови су прескупи. Више од пола године гледамо и тражимо, сваки дан на свим могућим страницама, па чак и преко агенције иако нам не одговара да плаћамо још и то додатно. Људи су постали јако похлепни и безобразни, мислим да нису Руси проблем. И они се људи боре, али су неки у могућности да понуде више пара, а наши су то, наравно, искористили – кажe саговорница за „Novu“.

Јована је до пре месец и по дана живела у новосадском насељу Детелинара са братом, а онда је, признаје, направила грешку која ју је коштала данашње ситуације у којој се налази.

– Стан је био велики, нов намештај, нова зграда, две одвојене спаваће собе и два мања купатила. Газда га је издавао за 350 евра и након нашег изласка подигао је кирију на 500 евра. Сматрала сам да је то велики стан за нас двоје и да нема потребе да остајемо у њему, па смо се иселили с намером да дечко и ја живимо заједно у новом стану. Међутим, новог стана нема већ шест месеци – објашњава млада студенткиња.

Како даље објашњава, недавно су пронашли два стана за која су били уверени да ће се макар у један уселити.

– У први стан требало је да уђемо још 15. новембра, али када сам се јавила газди јавила, два дана пред улазак, рекао је да ипак неће да издаје. Када смо ишли да видимо други стан, све смо се договорили, а на самом улазу у Нови Сад жена је послала поруку да је издат. Нисмо имали среће. Гледамо да нам стан заједно са трошковима не прелази 400 евра, али мислим да је и то пуно за један мали једноипособан станчић какав тражимо – каже она.

Јована и Михајло се кају што нису размотрили опцију да купе стан јер је, кажу, дефинитивно јефтинија рата за кредит него кирија.

– О томе сам разговарала са мојима. Боље да смо подигли кредит и узели стан, мање ће нас изаћи рата, али и што се тога тиче, људи лупају цене. Неко продаје стан где је квадрат 1800 евра, неко за 3000 евра, а јуче сам баш наишла на оглас где је квадрат преко 4000 евра. Катастрофа, треба све да буде срамота. Нови Сад је увек био студентски град, а овако ће све уништити – сматра Јована.

А о опцији да путује из Бачке Паланке, није било ни говора.

– Видећемо још шта ћемо, али заиста, ово је пакао – истиче Јована.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here