Ученици скупљали стару хартију – деликвенти је запалили

ОШ "Свети Сава", Бачка Паланка

Извор: Приватна архива

БАЧКА ПАЛАНКА – У уторак 21.03. поводом Светског дана заштите дрвећа, у Основној школи „Свети Сава“ организовано је сакупљање старе хартије. То је био мали допринос очувању животне средине.


Због радова на сали за физичко двориште је заузето машинама и грађевинским материјалом, па је контејнер постављен ван школског дворишта испред школе.

„Ученици су током дана доносили стару хартију и убацивали у контејнер. Договорено је да акција буде завршена до 14.00 када ће контејнер бити одвезен. Међутим, контејнер је ту остао преко ноћи. То није спречило деликвенте да разочарају ученике. У току ноћи контејнер је неко запалио и све што је сакупљено претворило се у пепео. Када су ученици дошли у школу и питали колико су килограма хартије сакупили, могли су да чују само разочаравајући одговор. Али ми нећемо одустати. Овакве и сличне акције ми ћемо организовати и у будућности. Неће нас у томе спречити нико. А ви ако желите, придружите нам се“, поручили су из ОШ „Свети Сава“.

Ученици ове бачкопаланачке школе иначе, скоро сваки месец, имају неку акцију сакупљања секундарих сировина и на тај начин сакупљају средства за уређење учионица јер, како наводе, немају других могућности. До сада су сакупили тону и сто килограма пластичне амбалаже и тону старе хартије, а сакупљају и лименке. Учествовали су у акцији „Засади дрво“ која се одржала 24. фебруара у Челареву. Веома су свесни загађења животне средине. У школи се осим акција које се предузимају на часовима редовне наставе и слободних наставних активности говори и учи о значају очувања животне средине.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here