Одржана традиционална манифестација „Доручак на Ловренцу“

У Младенову

1823
Доручак на Ловренцу 2023. Извор: Недељне новине

МЛАДЕНОВО – Проистекао из традиционалне манифестације „Сланинијада“, започете крајем осамдесетих година прошлог века, „Доручак на Ловренцу“ је и ове године одржан, прве суботе фебруара.


Једини циљ и сврха је дружење у природи уз добар залогај, пиће као и гласну и продорну крајишку песму, која није изостала ни овај пут. Ни доста лоше време, тачније изузетно јак ветар, нису спречили око 200 излетника да присуствују овој манифестацији под отвореним небом, на некада култном пецарошком месту Младеноваљана и њихових гостију – Ловренцу.

Неки од њих, стигли су специјално за ову прилику из Француске и Хрватске. Највећи број људи био је из Младенова и Бачке Паланке. Ни овај пут манифестација није концепцијски ништа битно променила у односу на протекле године. На крају заказан је нови „рандеву“ на истом месту следеће године, прве суботе месеца фебруара.

„Доручку“ је и ове године је присуствовао један од његових утемељивача, Душан Сантрач из Бачке Паланке, иначе рођени Младеновљанин.

– Започели смо ову манифестацију скромно, са малим бројем посетилаца, али са циљем да она буде масовна. У томе смо свакако успели. Посебно у последњих двадесетак година, јер јој присуствује велики број пре свега Младеновљана, који имају и своје госте, који су увек добро дошли. Трудимо се, пре свега да одржимо ову манифестацију и да је оплемењујемо. Пре је „Доручак“ имао и неколико пратећих приредби, наступ културно – уметничких друштава, бацање камена са рамена, надвлачење конопца и тако даље. Међутим, услед појаве короне, то је мало поремећено, али најважније је свакако да се народ окупља и дружи у природи, у времену када је на жалост, дружења све мање. Срећан сам што су млади пришли и прихватили манифестацију, јер то је гаранција да ће она трајати – рекао је Душан Сантрач.

Слободан Манојловић, председник Савета МЗ Младеново, се овом приликом захвалио „Недељним новинама“ што их прате и наставио:

– Месна заједница Младеново није организатор, али се обавезала да ће обавити одређене послове. Тако смо покосили део поред насипа, обезбедили дрва да се испече јагње, прасе, а поправили смо и дрвене столове. Неки људи долазе редовно чак из Загреба, али и других места, Новог Сада, Београда, а одавде одлазе задовољни јер су срели познанике, пријатеље, које дуго нису видели. Колико су људи везани за ову манифестацију, можда најречитије говори овај податак да Остоја Велемир, који деценијама живи у Тулону, зове по неколико пута телефоном, како се не би десило да изостане са овогодишњег„Доручка на Ловренцу“ – истакао је Слободан Манојловић,

Славко Баштић из Младенова, међу првима буде његов учесник. – Када смо почињали било је то скромно, одмах ту уз Ловренац. Касније смо били принуђени да променимо локацију. Добро је што је сваке године све више младих, дакле, манифестација има будућност. Искључили смо такмичење, како би избегли било какве тензије и евентуална замерања и свађе. Мислим да манифестација мора да претрпи неке промене, али на боље. Настојаћемо да за месец – два дана, заједно са Пиланом „Бреза“ све дрвене столове наткријемо, као би то остало и за наредне године, да не буде девастирано и не нестане. Учинићемо све да манифестација траје још дуго.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here